Huawei: 5G модемот е моќен, но не и ефикасен

Huawei: 5G модемот е моќен, но не и ефикасен

Huawei: 5G модемот е моќен, но не и ефикасен 1

Балон 5000 Тоа е првиот 5G модем на Huawei и единствениот мултимодален светски модем кој моментно е инсталиран на паметните телефони. Компанијата за прегледување IHS Markit ги разгледа заедно со Snapdragon X50 и Samsung Exynos 5100 од некои паметни телефони на кои се монтирани. Балонг 5000 беше најмалку од тоа ефикасно од сè иако многу моќен: објаснуваме зошто.

Издолжен 5000: премногу гломазен

Модемот внатре Huawei Mate 20 X 5G би имало премногу дарежливи димензии и покрај процесот на производство на 7 нанометри, во споредба со Snapdragon X50. Сепак, треба да се земе предвид дека тој е исто така единствен тип мултимодален Тековно монтирани на паметни телефони: Ова значи дека модемот е компатибилен со сите мрежи (5G / 4G / 3G / 2G) и нема потреба од друг модем.

Сепак, ова подразбира друго губење на просторот: Balong 5000 во моментов го поддржува чипот Kirin 980, кој е веќе опремен со интегриран LTE модем. Единицата е практично неискористена, иако е присутна. Понатаму, на 5G чип Huawei е уште понезгоден од Snapdragon X55, првиот мултимодален Qualcomm, сè уште не е монтиран на ниту еден паметен телефон.

Друг „недостаток“ на модемот на кинескиот гигант е неговата содржина на RAM меморијата: добро 3 GB против неколку стотици што ги користи Snapdragon X50. Јасен знак за потребата од разни ресурси за да се обезбеди чипот може да го испорача максимумот. Значи, Балонг 5000 е сигурно 5G модем со високи перформанси, но се чини дека е дизајниран и изграден неефикасно (ова може да придонесе за дарежлива големина на Mate 20 X 5G, веројатно). Huawei е лидер во производството на модеми и мрежни инфраструктури и одлуката за производство на чип 5G како Balong 5000 би можела да има повеќе смисла отколку што мислиме: водејќи малку помалку грижа за деталите, компанијата успеа стигнете на пазарот брзо со мултимодален производ.