Huawei Kirin 990 е интегриран 7nm 5G SoC кој ќе напојува Mate 30 Pro

Huawei Kirin 990 adalah SoC 7nm 5G terintegrasi yang akan memberi daya pada Mate 30 Pro
Извор: Huawei

HiSilicon, полупроводничка филијала на Huawei, официјално го објави првиот светски предводник SoC со вродена способност 5G – Кирин 990 5G. Huawei ја зеде завесата од наследникот на чипсет Кирин 980 денес на настанот на ИФА 2019 во Берлин. Патем, постои варијанта 4G без оваа интеграција и суфиксот 5G во нејзино име.

Освен тоа, 5G варијантата е showstopper од дуото, со брзина на преземање до 2.3Gbps и брзина на испраќање од 1,25Gbps. Тој го комбинира првиот фреквентен опсег Balong 5G модем, за разлика од Кирин 980, кој има Balong 5000 модем како дискретна компонента.

Интересно е што кинескиот titan titan потврди дека Mate 30 Pro ќе биде доставен со Кирин 990. Серијалот Mate 30 е закажана за лансирање на 19 септември. Huawei рече дека присуството на Kirin 990 5G изданието на претстојните мобилни телефони подлежи на покриеност од 5G на одредени пазари.

Еве ги спецификациите за почетници –

Huawei Kirin 990 5G vs Kirin 990 vs Kirin 980

Модел Krin 990 5G Кирин 990 4G Кирин 980
Процесорот 2x кортекс A76 @ 2.86G

2x кортекс A76 @ 2.36G

4x кортекс A55 @ 1.95G

2x кортекс A76 @ 2.86G

2x кортекс A76 @ 2.09G

4x кортекс A55 @ 1.86G

4x кортекс A76 @ 2.60G

4x кортекс A55 @ 1.80G

Графичкиот процесор 16xG76 @ 700M 16xG76 @ 700M 10xG76 @ 750M
НПУ 2 + 1 Да Винчи 1 + 1 Да Винчи 2 Кембрикон
Модем Balong 5G 4G 4G
ДРАМ LPDDR4-4266 LPDDR4-4266 LPDDR4-4266
Умре големината > 100 mm2 ~ 90 mm2 74,13 мм2
Транзистор 10.3б ~ 8.0b 6.9б

Кирин 990 5G нагласува

Huawei Kirin 990 е интегриран 7nm 5G SoC кој ќе напојува Mate 30 Pro 1Ричард Ју, извршен директор на Huawei Business Consumer Group го лансира Кирин 990

Во согласност со моникерот, Sub-6 GHz 5G е силно поврзан со архитектурата на SA и NSA. Ова беше дизајнирано со употреба на EUV во најновиот процес на производство TSMC 7+. Ова олеснува помала големина на умирање, која е сè уште поголема од чиповите 4G и Кирин 980.

Ова води во однос на бројот на транзистори околу 10,3 милијарди, проследено со 990 4G 8 милијарди и 6,9 милијарди Кирин 980.

Доаѓајќи до конфигурацијата на процесорот, има две јадра со голема фреквенција А76, придружени со две јадра со средна фреквенција А76 и четири јадра со ефикасност А55. Тие се разликуваат едни од други во однос на брзината и моќноста на часовникот. Но, меѓу нив и нивните претходници, се појави голема брчка во самата јадро структура.

Cortex A76 јадрото е поддржано од кешот 512 kB L2 и кешот 128 kB во случајот со Cortex A55. Huawei тврди дека ја променил основната архитектура за подобра латентност на меморијата во процесорот, графичкиот процесор и NPU. Оваа одлика е наречена „SmartCache“.

Следно во одделот за графики, гледаме испакнатини во 16-јадниот Mali-G76 од 10-јадрен Mali-G76 на Кирин 980. Huawei откри дека има врвни перформанси од 6 проценти и 20 проценти моќност.

И додека ја потенцираме можноста 5G, се смета дека АИ е подобар на овој нов чипсет. Huawei го замени дизајнот на хардверот Cambricon NPU со својата архитектура Да Винчи. ако се сеќавате, Кирин 810, кој беше лансиран претходно оваа година, го поддржува и истиот дизајн Да Винчи.

Иако овој чип е способен за ракување со мрежи 4G и 5G, чип што не е на 5G е многу веројатно, затоа што усвојувањето на мејнстрим 5G е далеку на пазарот на Huawei. Ова исто така значи дека телефоните на Huawei 5G веројатно ќе користат подобар хардвер.