Huawei Mate 30 и Mate 30 Pro одат на презентација на 19 септември со новиот Кирин 990

Huawei Mate 30 dan Mate 30 Pro menuju presentasi pada 19 September dengan Kirin 990 yang baru 1

Сепак, овој пат, Mate 30 Lite може да потроши помалку пари тајно, затоа што според гласините тоа ќе биде првиот паметен телефон каде ќе дебитира комерцијалниот оперативен систем на ХармонијаОС (барем во Кина).

Дојде гласина од Русија која, доколку биде потврдена, сигурно ќе создаде сензација и ќе генерира надеж кај навивачите. Ванг Ченглу – претседател на одделот за деловни софтвери за потрошувачи на Huawei – мора да има колега од Hi-tech дека следните официјално ќе бидат промовирани новите Mate 30 и Mate 30 Pro 19 септември, всушност, еден месец порано од она што се случи минатата година за серијалот Mate 20.

Но, има уште: според Ванг Ченглу, новиот паметен телефон на Huawei ќе биде интегриран чип нова генерација, која ќе се нарече Кирин 990. Со месеци се појавија гласини за SoC наменета за серијалот Mate 30, но досега се зборуваше за Кирин 985. Willе биде iousубопитен да се види дали оваа промена на името е исклучиво од маркетинг причини, или ако нешто посуштинско врие во тава.

ПРОЧИТАЈТЕ: Сè за Android 10 Q

Подоцна беше потврдено дека серијата Mate 30 ќе го одбележи дебито на новоотворената ЕМУИ 10, базирана директно на тоа Android 10 Q. Сепак, затоа што играта е сè уште отворена забрана САД нанесени на Huawei, не треба да има претходно инсталирани услуги на Google. Еве, тогаш, дека овој пат, Мате 30 Лајт може да претпостави резонанца што е блиска, ако не и иста, на постарите браќа и сестри, со оглед дека може да биде првиот паметен телефон досега мора да бидат опремени со Хармонија, иако можеби само во Кина. Толку месо на огнот и iosубопитност е високо како небото.

Преку: Арена ГСМ