Huawei Mate 30 не успеа да ја обезбеди својата апликација на Google затоа што истражувачите откриле „задната врата“

Sidra Arshad

Накратко: дури и неофицијално, Huawei Mate 30 уште еднаш не може да инсталира услуги на Google Play, така што е лоша вест за оние што го чекаат.

Mate 30 Huawei е веројатно првата слушалка што ја лансираше без пристап до апликациите на Google, откако компанијата не успеа да обезбеди ослободување до американската забрана што ја затвори од лансирање уреди со сертификација на Google Play.

Во моментот на лансирањето, Huawei ги натера корисниците да можат да го заобиколат Google Play, потврдувајќи дека нема да го отклучи подигачот на Huawei Mate 30 што ги влоши работите.

Сепак, кинеската апликација наречена „LZPlay“ без да го отклучите подигнувачот или да го искорени уредот, им овозможува на корисниците да спарат 30, нудејќи им да ја преземат Google Play на уредот минатата недела.

После гледањето дека корисниците можат да инсталираат апликации на Google на Huawei mate 30 од апликации од трети лица, тоа беше многу загрижувачка ситуација за еден од водечките истражувачи за безбедност на Android, hон Ву и креаторот на компанијата Магиск и безбедносните компании.

Кај Huawei mate 30 има колекција на нерегистрирани API што функционираат како „Back врати“ за LZPlay да има пристап до официјалните податоци на уредот. Значи, тоа е повеќе од она што Ву дискутираше.

Покрај вестите дека Ву бара програмерите на LZPlay да се изјаснат од Huawei за пристап до оваа нерегистрирана дозвола, од друга страна, американската влада би можела да биде возбудена.

Како што изјави Ву,

„Исто така, објаснува дека Huawei има знаење за постоењето на апликацијата ‘ZLPlay’ и се чини дека е во ред за Huawei. Инвеститорот на оваа апликација мора некако да го реализира овој недокументиран API, да потпише правен договор, да помине низ неколку фази на преглед, и конечно апликацијата ја потпишува Huawei “.

Покрај тоа, додаде тој,

„Единствената цел на оваа апликација е инсталирање на Услуги на Google на нелиценцирани уреди и тоа звучи многу нејасно за мене“.

Според изјавата дадена од претставникот на Huawei за INQ,

„Најновата серија на Huawei Mate 30 не беше претходно инсталирана со GMS, а Huawei не е вклучен во www.lzplay.net“.

ЛЗПлеј е соборен, сè додека Ву ги објави своите наоди. Не знаејќи, пријател на 30 мобилни телефони не успеа на тестот за безбедност на Гугл, кој искористи решение за инсталирање на Гугл Плеј, кој во основа го означи уредот како несигурен што блокираше употреба на услуги како што е Google Pay.

Поставата Huawei Mate 30 не успеа да ја обезбеди својата апликација на Гугл, бидејќи истражувачите откриле дека „задната врата“ првпат се појави на Техника Акробат.