Huawei Mate 30 Lite ќе биде првиот паметен телефон со оперативен систем Хармонија

Huawei Mate 30 Lite akan menjadi smartphone pertama dengan Harmony OS 1

Хуавеи официјално го претстави својот гласин оперативен систем, Хармонија ОС, со кои тој планира да се соочи со санкциите наметнати од Соединетите држави. Додека огласот е фокусиран на техничките карактеристики на овој мулти-уред систем, сепак повикување на паметни телефони тие дозволија можност да го видат во терминалот на компанијата.

Според најновата гласина, првиот телефон со Хармонија оперативен систем е Huawei Mate 30 Lite. Информациите доаѓаат од @ RODENT950, филтрирај од Slashleaks што гарантира дека компанијата ќе понуди две варијанти на овој терминал, од кои едната со новиот оперативен систем ќе биде ексклузивно за кинескиот пазар.

Извештаите покажуваат дека Варијантите Mate 30 и Mate 30 Pro ќе пристигнат со интерфејс EMUI 10, заснован на Android Q, исто како и Mate 30 Lite што ќе се продава во Европа и другите меѓународни пазари. Заедно со објавувањето на оперативниот систем Harmony, Huawei претставува нов сопствен слој кој конечно го ажурира интерфејсот и тврди побрзо.

Очекувано така Новиот Huawei Mate 30 ќе биде достапен кон средината на септември, иако не е познато дали кинескиот производител ќе ја проба среќата со својот нов оперативен систем во варијанта Lite. До сега се знаеше Хармонија оперативен систем ќе дебитира на Huawei Vision, Паметна телевизија што ќе го погоди пазарот пред крајот на 2019 година.

Компанијата има намера да го имплементира својот нов оперативен систем на компјутери, паметни часовници, звучници и очила за реалност. Хармонија ОС тврди 25,7% побрзо кога работи апликации и побезбеден од другите ривални оперативни системи.

Ричард Ју, шеф на областа за потрошувачи на Huawei, верува дека овој систем може да го поедностави развојот на софтвер и произведуваат поголема хармонија помеѓу различни платформи. Вистината е дека Huawei е исто така свесен за тоа Потребно ви е екосистем на апликации како iOS или Android Ако сакате да успеете.