Huawei Mate 30 Pro: Предводник на смартфонот на Google без апликација на Google

Huawei Mate 30 Pro: Flaggschiff-Smartphone laut Google ohne Google-Apps

Следниот водечки паметен телефон на Huawei, Mate 30 Pro, ќе биде лансиран без апликацијата Гугл и покрај сегашното дистрибуирање на проширување со американски компании со исклучок на Huawei. Ова ќе биде голем неуспех за Huawei и евентуално успех на паметниот телефон.

Гугл потврдува дека апликацијата ќе се изгуби

Новите паметни телефони како Mate 30 (Pro) или Mate X кои неодамна беа суспендирани можат да продолжат да се потпираат на верзијата со отворен извор на Android како оперативен систем, но мора да ги отстранат сите апликации и услуги на Google. И Google сега Раб потврдуваат дека Mate 30 и Mate 30 Pro, кои се очекува да бидат објавени на 18 септември оваа година, можеби нема да бидат испратени пред да бидат инсталирани со апликација на компанијата.

Новите производи не се опфатени со исклучок

Вториот исклучок на Министерството за трговија на САД, кој им дозволува на американските компании да продолжат со тргување со Huawei и да истекуваат на 19 ноември годинава, повторно се однесува само на производи што претходно беа објавени. Затоа, паметните телефони како Mate 30 Pro или Mate X се исклучени од овој исклучок. Само што е Google Play Store, сепак, услугите на Google што беа инсталирани порано се важен дел од екосистемот Android. само Амазон стори досега, дури и без апликации и услуги на Google со ефтината таблета за пожари на Амазон и вашата сопствена апликација за да успее.

Самата продавница може да не нуди апликации

Иако Huawei се обидува да развие своја App Store наречена App Gallery уште од 2018 година, проблемите со исчезнатите апликации не се лесни за решавање. Затоа што давателите на услуги, како што се Google, Facebook, Twitter и други американски компании, можеби не ја понудиле својата апликација во продавницата за апликации Huawei заради забраната за трговија на владата на САД.

Кој начин го избра Huawei од оваа мизерија, би можел да ја изневери компанијата за лансирање на Mate 30 Pro на 18 септември.