iOS 13.1 ќе ги забрза перформансите на iPhone XS и iPhone XR

fossbyte-fevicon-new-logo

pple се соочи со критики од корисниците откако тајно додадеше функција за зачувување на процесорот на iPhone во 2017 година преку ажурирање за iOS. Потоа, компанијата ја препозна функцијата и рече дека таа имала за цел да спречи ненадејна смрт на iPhone заради батеријата која старее.

Сега, функцијата за забавување на процесот е подготвена да ги преобрати за iPhone XS и iPhone XR – два ајфони објавени минатата година. Страницата за поддршка на Apple го споменува пристигнувањето на функции со iOS 13.1.

џемф сега

Функцијата за забавување на процесорот на iPhone спречува случајно исклучување со ограничување на перформансите на уредот, но, како што се очекуваше, iPhone забавува. Бидејќи траењето на батеријата станува подолго, забавувањето станува се повеќе видливо со побавни перформанси. Можете да го запрете со замена на вашата батерија на iPhone.

Треба да се напомене дека функцијата за забавување на ефикасноста на iPhone се активира само кога паметниот телефон открива проблем со батеријата.

Кога беше откриена функцијата, Apple ја објасни причината за додавање и исто така понуди батерија за замена по намалена цена за одредени модели на iPhone.

„Епл“ не спомна дали функцијата за забавување на перформансите ќе биде додадена на iPhone 11 и другите модели објавени оваа година. Според страницата за поддршка што ја гледа 9to5Mac, Apple вели дека поновите модели на iPhone имаат напредни функции за управување со батерија и моќ. Оваа страница исто така вели дека оваа одлика е „секогаш активна“ и „автоматска“, што означува дека функции слични на забавување на процесорот веќе се присутни на iPhone 11, 11 Pro и Pro Max.