iOS 13: Apple блокира функција за батерии инсталирани од …

iOS 13: Apple bloquea una función para baterías instaladas por ... 1

iOS 13: Apple блокира функција за батерии инсталирани од ... 1

Фирмата во Калифорнија не сака нејзините производи да ги поправа никој друг освен квалификуван персонал или признати партнери. За да се бори против ова, „Епл“ би ги казнил корисниците кои имаат своја батерија за iPhone заменета со трета страна.

Тоа е преку новата бета верзија на iOS 13 достапно во ова време само за развивачи на таа страница iFixit ја открил измамата. Ова е еден вид „софтвер за заклучување на работа“ што ќе блокира некои функции кога системот ќе открие батерија што не е потпишана од „Епл“.

Меѓу карактеристиките што можат да бидат блокирани, iFixit Го идентификува статусот на батеријата. Функција која овозможува да се знае здравствената состојба на батеријата и, според тоа, да се знае дали да ја смени или не. Ако корисниците сакаат да ги пронајдат овие информации, iPhone мора да помине низ Apple Store или признат партнер.

iOS 13: Apple блокира функција за батерии инсталирани од ... 2

Еден начин Епл да ги натера сопствениците на iPhone да ги поминат своите услуги што не треба да ги задоволуваат корисниците на Apple. Неодамна, калифорниската фирма веќе беше во центарот на скандалот со доброволно затворање на некои батерии што се сметаат за „деградирани“. Функционалноста на iOS 13 секако треба да привлече безобразен потрошувач.