IOS 13 Beta Bug нуди неовластен пристап до лозинки …

IOS 13 Beta Bug нуди неовластен пристап до лозинки и сметки 1

Ако извршите бета верзија на iOS 13 Developer на вашиот уред, тогаш има голема грешка за која треба да бидете свесни. Оваа специфична бубачка iOS 13 им овозможува на другите луѓе пристап до податоците за „Лозинки за апликации и веб-страници“ преку апликацијата Settings со заобиколување на идентификација на допир и идентификација на лице за лице. на пронајдена е грешка во iOS 13 развивач бета 3 и iOS 13 Јавна бета 2. Оваа ранливост влијае на развивачите и јавните бетали за iPadOS 13.

Начинот на кој функционира грешката е едноставен: за пристап до кориснички имиња и лозинки зачувани во iCloud Keychain на iPhone, секој може да пристапи до апликацијата Поставки и да допре на менито „Лозинка за мрежни и апликации“ повеќе пати, истовремено избегнувајќи пораката за проверка на идентификација на допир / автентикација на лична карта. Корисникот може да задржи прислушување на менито и по неколку обиди iOS конечно ќе им овозможи пристап до зачуваните податоци за логирање и лозинки без претходно да се заверат.

Бидејќи iOS 13 во моментов е во бета фаза, присуството на овие грешки не е голем проблем. Всушност, добра е вест дека грешката е откриена и пријавена на Apple за време на бета-процесот, бидејќи компанијата сега ќе може да ја поправи пред iOS 13 да биде пуштен во јавноста.

Подобро безбеден отколку жал

Важно е бета-тестерите да бидат свесни за оваа грешка во случај да ги предадат своите уреди на други лица во отклучена состојба, нешто што луѓето обично го прават кога покажуваат нови одлики на iOS. Може да се заштитите од оваа ранливост со тоа што некому не му ги предавате iPhone или iPad. За да ја искористат оваа грешка на iOS 13, уредот мора да се отклучи или напаѓачот да го знае пристапниот код на нивниот уред. Најлесен начин да останете безбедни е да не го предадете вашиот iOS 13 уред на никого додека Apple не го поправи ова прашање во следното издание на бета верзија.

Apple во моментов е бета-тестирање на iOS 13 и iPadOS 13 со развивачите и јавноста. Тогаш, очекуваме четвртиот развивач бета и третата јавна бета верзија да бидат објавени наскоро, и се надеваме дека оваа посебна ранливост ќе биде поправена во следното издание.