iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max Shift паметен телефон со бојно поле камера до AI

Кога Епл оваа недела ги претстави трите камери на iPhone, главниот маркетинг офицер Фил Шилер ја искористи можноста на уредот да направи совршени фотографии со ткаење заедно со осум одделни изложености направени пред главната снимка, подвиг на „луда компјутерска научна фотографија“.

„Кога ќе го притиснете копчето за блендата, потребно е една долга изложеност, а потоа за само една секунда нервната машина ја анализира фузираната комбинација на долги и кратки слики, избира најдобро меѓу нив, ги избира сите пиксели и пиксели по пиксели, преку 24 милиони пиксели за да ги оптимизира детали и низок шум “, рече Шилер, опишувајќи ја функцијата наречена„ Длабока фузија “која ќе биде доставена подоцна оваа есен.

Тоа беше еден вид техничко отстапување што, во изминатите години, можеби беше резервиран за наративот на шефот за дизајн на Jони Ајв за процесот на прецизно мелење алуминиум за производство на чисти линии за iPhone. Но, во овој случај, Шилер, најинтузијастичкиот фотограф на компанијата, ги собра најголемите пофалби во специјалниот софтвер за силикон и вештачка интелигенција.

  • Лансирани се iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max со три задни фотоапарати

Бојното поле на технолошката индустрија за паметни телефонски фотоапарати се пресели во телефонот, каде софистицираниот софтвер за вештачка интелигенција и специјални чипови играат голема улога во тоа како изгледаат фотографиите на мобилните телефони.

„Камерите и дисплеите продаваат телефони“, рече ieули Ас, потпретседател и главен аналитичар во Форестер.

„Епл“ додаде трети леќи на моделот „iPhone 11 Pro“, компатибилен со поставките на три ривални фотоапарати, како „Самсунг Електроникс“ и „Хуавеи технологии“, кои станаа одлики на нивниот предводник.

Но, Епл исто така игра фаќање на телефонот, со некои одлики како „ноќен режим“, поставки дизајнирани да направат фотографии со мала светлина да изгледаат подобри. Apple ќе го додаде режимот на нови телефони кога ќе бидат испратени на 20 септември, но Huawei и Google Pixel Alphabet имаат слични карактеристики од минатата година.

При правењето фотографии да изгледаат подобро, „Епл“ се обидува да има корист преку сопствен чип што го овластува телефонот. За време на лансирањето на iPhone 11 Pro, директорите поминаа повеќе време зборувајќи за процесорот – наречен A13 Bionic – од ново додадените спецификации на леќи.

Посебен дел од чипот наречен „нервна машина“, кој е резервиран за задачата на вештачка интелигенција, има за цел да му помогне на iPhone да преземе подобри и поостри слики во предизвикувачки ситуации на осветлување.

Samsung и Huawei исто така дизајнираа чипови специјално за своите мобилни телефони, па дури и Google има посебен силиконски „Visual Core“ кој помага при својата задача за фотографирање со Pixel.

Рајан Рит, потпретседател на програмата за програма за следење на мобилни уреди ИДЦ, рече дека создала скапа игра каде што само производителите на телефони со доволно ресурси да направат специјализирани чипови и софтвер можеле да инвестираат во специјални системи за фотоапарати кои ги разликувале нивните уреди .

Дури и многу ефтини мобилни телефони сега имаат две и три фотоапарати на задниот дел од мобилниот телефон, рече тој, но чиповите и софтверот што играат голема улога во тоа дали произведените слики изгледаат неверојатно или не.

„Да се ​​има оџак денес на паметни телефони и чипсети е поважно од кога и да било, бидејќи надворешноста на мобилните телефони е стока“, рече Рит.

На специјалниот чип и софтвер кој поддржува нови системи на фотоапарати, потребни се години за развој. Но, во случајот „Епл“, работата за истражување и развој може да се покаже како корисна подоцна за производите како што се очила за зголемена реалност, за кои многу експерти на Apple индустрија сметаат дека се во развој.

„Сè е изградено за поголема приказна на телефонот – зголемена реалност, почнувајќи од мобилни телефони и конечно други производи“, рече Рит.

© Томсон Ројтерс 2019 година