iPhone 6 vs iPhone 6 Plus: Која е разликата?

iPhone 6 vs iPhone 6 Plus: Apa Perbedaannya?

Постојат многу сличности помеѓу AppleIPhone 6 и iPhone 6 Plus. Двете се сребрени, златни и небесни сиви; и двете се карактеристики на допир за идентификација; обајцата имаат процесори А8 и М8; обајцата доаѓаат во големини од 16, 64 или 128 GB; и двајцата доаѓаат со NFC, кој го поддржува новиот систем за плаќање на мобилни телефони на Apple New Pay. Но, и двете мобилни телефони имаат многу разлики.

ПОВЕЌЕ: Погледнете го бројот 1 од најдобрите iPhone-и за 2019 година (нарачка за пари)

Двете слушалки веќе некое време се пуштени на пазарот, затоа мислевме дека ќе ги споредиме во статии за споредба од глава до глава, затоа што тие сега се многу евтини за земање во Велика Британија и САД – особено преку места како „Газел“.

iPhone 6 vs iPhone 6s Plus – голема разлика

iPhone 6 vs iPhone 6 Plus: Споредбени спецификации и одлики

Следниве спецификации за iPhone 6:

 • Екран: 4,7-инчен екран со резолуција од 1334 × 750 пиксели на 326ppi
 • Димензии: 138,1мм x 67мм x 6,9мм
 • Тежина: 129 грама
 • Складирање: 16, 64 или 128 GB
 • Процесор: А8 чип со 64-битна архитектура и микропроцесор за движење М8
 • Предна камера: FaceTime HD фотоапарат. 1,2 MP фотографија и видео со 720p HD.
 • Задна камера: iSight камера. 8 пратеничка фотографија. ƒ / 2.2 отвори. 1080p видео. Блиц на вистински тон.
 • Траење на батеријата: До 12 часа мешана употреба
 • ИД на допир: да
 • НФЦ: да

И еве ги спецификациите за iPhone 6 Plus:

 • Екран: 5,5 инчен HD ретинален екран со резолуција од 1920 × 1080 со 401 пиксели на инч (ppi)
 • Димензии: 158,1мм x 77,8 мм x 7,1 мм
 • Тежина: 172 грама
 • Складирање: 16, 64 или 128 GB
 • Процесор: А8 чип со 64-битна архитектура и микропроцесор за движење М8
 • Предна камера: FaceTime HD фотоапарат. 1,2 MP фотографија и видео со 720p HD.
 • Задна камера: iSight камера. 8 пратеничка фотографија. ƒ / 2.2 отвори. 1080p видео. Блиц на вистински тон. Оптичко стабилизирање на сликата.
 • Траење на батеријата: До 12 часа мешана употреба
 • ИД на допир: да
 • НФЦ: да

iPhone 6 vs iPhone 6 Plus: Погледни и дизајн

Најголемата разлика помеѓу двата нови iPhone-и е во делот за приказ. IPhone 6 прикажува 4,7-инчен екран со резолуција од 1334 × 750 пиксели на 326 ppi, а iPhone 6 Plus прикажува 5,5-инчен екран со 1920 × 1080 пиксели со резолуција на 401 ppi.

Без сомнение, екранот на iPhone 6 Plus е технички подобар во повеќето оддели. Има многу поголема резолуција на екранот со повеќе пиксели преполн на секој квадратен инч. Но, она што е интересно, помалиот iPhone 6 има малку подобар однос на контрастот од 1400: 1 во споредба со iPhone 6 Plus ‘1300: 1.

iphone-6-vs-iphone-6s-plus

Што се однесува до дизајнот, обајцата имаат алуминиумски тела со заоблени агли и додека физичката димензија на висината и висината секако се различни (заради големината на екранот) помалиот iPhone 6 победи со тенкост која е дебела само 6,9 mm во однос на дебелината на iPhone 6 Plus што е 7.1мм. .

IPhone 6 исто така се чувствува полесен од iPhone 6 Plus. IPhone 6 тежи само 129 грама наспроти iPhone 6 Plus ‘172 грам.

iPhone 6 vs iPhone 6 Plus: Батерија

Другата главна разлика помеѓу двата нови iPhone-и е траењето на батеријата. Како што се очекуваше, iPhone 6 Plus има поголема батерија бидејќи бара моќ за поголем екран. Но, Apple исто така успеа да зголеми некои од поголемите батерии за да му даде на iPhone 6 Plus малку подолг век на траење на батеријата во некои задачи. Еве ги нивните метрика во одредена област:

 • Време на разговор: iPhone 6-14 часа на 3G. iPhone 6 Plus – 24 часа на 3G.
 • Време на подготвеност: iPhone 6 – до 10 дена (250 часа). iPhone 6 Plus – до 16 дена (384 часа).
 • Користење на Интернет: iPhone 6 – до 10 часа на 3G, до 10 часа на 4G LTE и до 11 часа на Wi-Fi. iPhone 6 Plus – до 12 часа на 3G, до 12 часа на 4G LTE и до 12 часа на Wi-Fi.
 • Репродукција на видео: iPhone 6 – до 11 часа. iPhone 6 Plus – до 14 часа.
 • Репродукција на аудио: iPhone 6 – до 50 часа. iPhone 6 Plus – до 80 часа.

iPhone 6 vs iPhone 6 Plus: Камера

Новиот iPhone и двајцата ја има истата камера (разочарувачкиот 8MP сензор е сè уште избор од камера по неколку причини). Но, iPhone 6 Plus победи во одделот за фотоапарати затоа што има и оптичко стабилизирање на сликата, што го нема iPhone 6. Оптичката стабилизација на сликата може да ги направи вашите фотографии да изгледаат многу подобри – па ако вашиот iPhone е вашата единствена камера, добивањето на 6 Plus може да биде достоен за тоа -решај.

iPhone 6 vs iPhone 6 Plus: Трошоци и решенија

И тогаш има трошоци. Како што споменав и претходно, и iPhone 6 и iPhone 6 Plus доаѓаат во сребрен, златен и сив простор и во капацитети за складирање од 16 GB, 64 GB и 128 GB. Отклучениот iPhone 6 4.7 инч ќе чини 539 фунти (16 GB), 619 фунти (64 GB) и 699 фунти (128 GB). IPhone 6 Plus ќе ве чини 619 фунти (16 GB), 699 фунти (64 GB) и 789 фунти (128 GB).

Но, проблемот е во тоа што не можете да ја засновате вашата одлука за набавка на цена – или оптичко стабилизирање на сликата на камерата iPhone 6 Plus, или дури и разликата во траењето на батеријата. Вашиот избор е целосно поврзан со екранот. Во тој случај, единствено прашање е колку сакате да одите?

iPhone 6 vs iPhone 6 Plus: Која е разликата? 1