IPhone XR е најпопуларниот паметен телефон во светот во 2019 година

iPhone XR adalah smartphone paling populer di dunia pada tahun 2019

IPhone XR беше најпопуларен смартфон во светот минатата година, откако префрли повеќе од 46,3 милиони единици, според новата статистика објавена од „Омдија“.

Годишниот „Смартфон модел за проследување на пазарот“ покажува дека премиум-уредот од средната класа на „Епл“, кој излегол на продажба на крајот на 2018 година, продал повеќе од следните најдобри паметни телефони од 6 милиони единици.

Добрата вест за „Епл“ е тоа што го обезбедува и второто место на списокот како „iPhone 11“, продаден само во последните три месеци од 2019 година, испорача 37,3 милиони единици.

Samsung Apple Главниот конкурент во рамките на арената, но ниту еден од паметните телефони од серијата S10 во првите 10.

Јужнокорејската компанија ги заврши првите пет со три свои телефони, но сите беа понуди на средно ниво.

Galaxy A10 најмногу продаде на Samsung со 30,3 милиони единици, додека Galaxy A50 и Galaxy A20 дојдоа со пратки од 24,2 милиони и 19,2 милиони, соодветно.

Apple има уште две пласмани во првите 10 – iPhone 11 Pro Max е на шестото место со 17,6 милиони и iPhone 8 е на седмото место со 17,4 милиони.

IPhone 8 е најпопуларен паметен телефон во 2018 година со испорака од 31,5 милиони.

Последната позиција на пласман за 2019 година ја пополнуваат Xiaomi и нејзините Note 7 (16.4) и Samsung Galaxy J2 Core (15,2m).

Извршниот директор на Омдија, usуси Хонг изјави дека „Епл“ веќе пет години по ред ја обезбедува првата и втората позиција на глобалниот ранг-ранг.

Хонг додаде: „Со ограничување на бројот на понудени модели во споредба со неговите главни конкуренти,„ Епл “успеа да ја фокусира својата продажба на неколку паметни телефони кои имаат широка привлечност, како што е„ iPhone XR “.

Сепак, во извештајот се утврдува дека Apple Shipments севкупно опаднал за втора година и за 4,6% во 2019 година.

Пред да заминете

Откако поминав повеќе од 20 години работејќи со Macs, стар и нов, постои алатка што мислам дека ќе биде корисна за секој сопственик на Mac кој доживува проблеми со перформансите.

CleanMyMac е највисоко рангирана целокупна апликација за чистење на Mac, може брзо да ги дијагностицира и да ги реши сите вообичаени проблеми (но понекогаш е досадно да се поправат) само со кликнување на копче. Исто така, се случува да се решат многу од проблемите опфатени во делот за забрзување на оваа страница, затоа преземете го CleanMyMac за да го вратите вашиот Mac до денешната брзина.

мак-компјутер