IPhone XR е најпродаваниот паметен телефон во 2019 година

HD Tecnología

Во последниве години има раст на пазарот на високи смартфони Сепак, видовме и пад на нивната продажба. Која е причината за ова? Лесно, потрошувачите не гледаат доволно иновативни карактеристики што ја оправдуваат високата цена на овој мобилен телефон.

Сепак, со сè кажано, тоа е iPhone XR Тој успеа да стане најпродаваниот паметен телефон во 2019 година, победувајќи уред кој вреди половина од првичните трошоци од 749 УСД. Според IHS Market, 26,9 милиони единици на iPhone XR биле продадени во првата половина на 2019 година.

Од нив, 13,6 беа продадени во првиот квартал од оваа година и 13,3 во вториот квартал. Овој телефон е далеку пред вториот и третиот лоциран, Samsung Galaxy A10 и A50, кои продадоа 13,4 и 12 милиони единици, соодветно. Иако и двата телефони од корејските компании носат многу пониски цени, iPhone XR се појави како најдобар продавач.

Компанијата исто така го известува тоа iPhone 8 Тоа е 4-ти најпопуларен модел со 10,3 милиони пратки досега оваа година. Други телефони со добри бројки за продажба се Xiaomi Redmi 6A, OPPO A5 и iPhone XS Max. Интересно е да се види како ниту еден Huawei не го достигна овој список со оглед на својот број за 2018 година.

Што мислите за овие бројки?

Извор: WCCFT