LG се повлече од MWC заради коронавирус

LG menarik diri dari MWC karena coronavirus

Ширењето на коронавирусот предизвика неколку големи промени во мобилниот светски конгрес, кој е предвидено да се случи кон крајот на овој месец.

LG објави оваа недела дека се повлекуваат од MWC. Ова ги вклучува сите изложби на настанот, како и други видови на учество, што значи дека нема да бидат објавени или изложени нови LG телефони на изложбата.

„Со приоритет на безбедноста на вработените, партнерите и клиентите, LG одлучи да се повлече од изложбата и да учествува на MWC 2020 подоцна овој месец во Барселона, Шпанија“, објаснуваат од LG.

„Оваа одлука го елиминира ризикот од изложување на стотици вработени во ЛГ на меѓународни патувања кои станаа построги бидејќи вирусот продолжува да се шири преку границите“.

Наместо да објави оглас во MWC, LG рече дека планирале да одржат посебен настан за да ги откријат своите мобилни уреди во 2020 година.

ZTE исто така, одлучи да го стори тоа откажете ја прес-конференцијата на MWC, но не беше целосно интересно од настанот. Компанијата соопшти дека тие сè уште ќе имаат штанд на изложбата, и вети дека ќе ги дезинфицираат изложбениот штанд и опремата секој ден.

Другите чекори преземени од ZTE за да се избегне ширењето на коронавирусот вклучуваат обезбедување сите вработени од копното Кина да немаат никакви симптоми две недели пред поаѓањето и пристигнувањето во MWC. Високи директори кои ќе одржат состаноци на изложбата ќе се изолираат во Европа најмалку две недели пред MWC, а ZTE ќе користи персонал за презентации во штанд од земји надвор од Кина и особено од Европа.

Конечно, групата што организира MWC годишно издаде своја изјава за коронавирус. ГСМА соопшти дека се потребни сет за да се намали ширењето на вирусот, вклучително и зголемување на чистењето и дезинфекција на места со допир со голем волумен, нудат санитарни материјали и средства за дезинфекција и препорача учесниците да усвојат политика „без ракување“. Onе се зголеми и медицинската поддршка на лице место.

GSMA исто така планира да ја подигне свеста преку обезбедување обука на персоналот и партнерите за стандардни мерки за лична превенција и водење на кампањи за информирање преку Интернет и на лице место.