Lifeивотот е чуден 2: Епизода 4 – Вера покажува

Lifeивотот е чуден 2: Епизода 4 - Вера покажува

Следното го продолжува впечатокот за Lifeивотот е чуден 2. Сите сме заглавени сега, па врати се после епизодата пет, каде ќе го имаме последниот кумулативен резултат за сезоната како целина.


Во овој момент, животот е чуден 2 допре на голем број клучни теми и елементи, но не повеќе од семејно значење. Lifeивотот е чуден 2 главно се однесува на братството и што значи да се биде двајца браќа против светот. Четвртата епизода од оваа игра истражува што се случува кога две браќа и сестри се борат со нешто потенцијално поголемо. Верата се осврнува на темата на религијата, поточно на експлоатацијата на религијата. Се покажа дека е една од посилните сезонски епизоди и изнесе некои од најсилните напори за раскажување приказни на Донтнод.

Донтнод ја смени формулата за време на серијата. Првите две епизоди се во врска со Шон и Даниел како браќа и сестри на едно патување заедно, додека третата епизода е за нив како дел од поголема заедница. Четвртата епизода дискутира што значи кога ќе се разделат двајцата браќа.

Првата половина на верата е за Шон во неговата најниска точка, сама без својот помал брат. Тој се опорави од епизодата три, се занимаваше со можноста да биде обвинет за убиство на полицајци во Сиетл од почетокот на серијата. Уште полошо, тој не знаеше каде да започне да го бара Даниел. Додека претходната епизода се фокусираше на многу ликови, оваа епизода е за нуркање во внатрешниот очај на Шон, неговата loveубов кон неговиот брат и како ќе го убие за губење на останатото единствено семејство. Ова е идеја која се појави на крајот од епизодата, при што гласовниот актер Гонзало Мартин ја даде најмоќната изведба до денес.

Верата исто така беше за Шон да се соочи со нешто со кое никогаш не се соочувал: идејата за религија. Поточно, идејата за религија се користи како оружје. Тој го најде Даниел во рацете на култ и соочувањето на Шон со него и Лисбет започна да истакнува што може да се случи кога моќните луѓе се обидоа да ги угнетуваат другите во име на религијата. Оваа епизода ги допира одвратните идеи како што се терапијата за конверзија за геј лица и задржување на лекови од болни луѓе во обид да се консолидираат сопствените сили. Се сомнева што значи да се биде навистина добра личност и го привлекува вниманието кон верскиот екстремизам. Ако се сомневам во врска со оваа специфична точка, не е доволно да се помири екстремизмот со религијата како што треба. Религијата може да донесе голема надеж, цел и сила, без оглед какви верувања практикува. Не е секогаш лесно да се разликува вистинската вера од фанатичност и една слабост на оваа епизода е дека е лесно да се падне во стапицата на верувањето дека сите религии се лоши. Додека верата јасно стави до знаење дека Лисбет е фанатик кој беше лудак на моќта и нејзината заедница не беше само култ, немаше вистински израз на позитивната моќ на вистинската религија.

Lifeивотот е чуден 2: Епизода 4 - Вера 1 шоу

Иако тоа не значи да се каже дека одредени позитивни религиозни начела не беа поттикнати напред во оваа епизода. Друга главна заговор е ненадејното пристигнување на мајката на Шон, Карен. Клучната секвенца ја тестира можноста на играчот да прости. Дали Шон може да прости на некој што го оставил него и неговото семејство? Може ли тој да ја добие својата помош сега? Може ли тој да ја преживее болката што ја предизвикал сите? Прашањето е дали Шон може да и прости на својата мајка што убаво паднала со целокупната тема на епизодата. Нема потреба црквата да биде добра личност и не треба да верувате во Исус да живее според Неговите учења.

Една работа што треба да се напомене во врска со Верата е дека бидејќи Шон и Даниел ги поминаа скоро сите епизоди, не го направија контекстното дејствие „Донтнод“ тандем. Игра повеќе како оригиналниот isивотот е чуден, во смисла дека само играчите прават избор на контекст за своите ликови. Но, откако играчите ќе се соединат со Даниел, тие ќе започнат да ги чувствуваат последиците за нивниот избор за време на серијата. Врвот ќе го натера Даниел да ја достигне главната точка без да се врати и што и да се случи на крајот се определува со тоа колку добро моделот на улоги на Шон ја достигнува оваа точка. Додека Шон може да разговара со Даниел, што и да се случи ќе се случи поради постапувањето на Шон до сега. За нивна благодарност, Донтод ја зголеми тензијата добро со оваа сцена, со целиот пекол подготвен да избега, што е случајност со оглед на одличната тема на оваа епизода.

Верата е силна независна приказна, која регулира дека животот е конечен 2 Чудно добро. Не сакам да го поразам мртвиот коњ од моето спротивставување кон целокупната заговор и белешките, но тешко е да не размислувам за тоа во редот на почетокот на оваа епизода, каде Шон се соочува со две расистички торби со почва. И тоа Дефинитивно тешко е да не се размислува за тоа кога има граничен wallид буквално загледан во моето лице за време на епизодата пет закачка. Но, за сите позитивни работи што gatheredивотот е чуден 2 ги собра, Донтнод сигурно има корист од сомнеж и јас со нетрпение чекам како ќе заврши оваа серија.


Овој впечаток се заснова на кодот на PlayStation 4 обезбеден од издавачот. Life is Strange 2 сега е достапен на персонални компјутери, PlayStation 4, Xbox One и Nintendo Switch за 39,99 долари за сите пет епизоди. Оваа игра е оценета М. За повеќе на животот е чуден 2, следете го нашето водство во Патишта, правила и отпадоци.

Ози играше видео игри откако го зема својот прв контролер на НЕС на 5-годишна возраст. Оттогаш, тој играше игри, оставајќи само кратко за време на неговиот колеџ години. Но, тој беше повлечен назад, откако минуваше години во кругот на ОК за THQ и Активизија, поминувајќи го поголемиот дел од своето време помагајќи да се поттикне серијата на гитара херој на својот врв. Ози стана огромен обожавател на платформери, игри за загатки, стрелците и RPG, само за да именува неколку жанрови, но тој исто така е многу глупав за ништо со добар и убедлив наратив зад тоа. Бидејќи што е видео игра ако не можете да уживате во добра приказна со свеж кока-кора?