NET и Claro мора да престанат да ги заведуваат рекламите на Интернет „влакна“ по командата

Fibra óptica

Јавната граѓанска акција на MPDFT (Федерални окружни и окружни јавни обвинители) ги доби потребните наредби НЕТ и Секако правилно да ја информираат технологијата што се користи во нивните фиксни интернет услуги; Во случај на непочитување, казната достигнува 35 милиони Р. Агенцијата соопшти дека компанијата рекламира широкопојасен оптички влакна со елиминирање на информациите дека влакната не стигнуваат до домот на клиентот.

Федералниот и регионалниот окружен суд на правдата (TJDFT) анализирал реклами спроведени од групата Кларо кои ја потенцирале технологијата на оптички влакна како разлика во квалитетот и безбедноста на врските. Сепак, скоро секогаш операторите им служат на куќите преку коаксијален кабел, бидејќи оптичкото влакно е само во јарболот.

Во својата одлука, судијата Julулио Роберто дос Реис рече дека огласите што биле прикажани не биле погрешни, туку биле нецелосни, затоа што тие отстраниле важни податоци и ја пренеле идејата дека технологијата за пренесување е направена во целост од влакна.

Спорно е да се каже дека услугите Claro и NET се испорачуваат преку оптички влакна. Во повеќето градови, тие усвојуваат стандард познат како HFC: станува збор за хибридна мрежа која користи оптички влакна јазолот и коаксијален кабел јазолот во престој. ( јазолот е еден вид влакна во коаксијален конвертор.)

Да, операторот има услуга каде оптички влакна пристигнуваат во живеалиштето на потрошувачот, но само неодамна беше лансирана и дофатот е ограничен на само неколку градови. Во него, брзините на испраќање на широкопојасен интернет се многу повисоки од она што се нуди преку коаксијален кабел.

Судијата пресуди дека Кларо и НЕТ ќе имаат 45 дена за подобрување на рекламирањето и јасно и експлицитно да го објаснат обемот на оптичкото влакно, под казна од 1 милион американски долари за настан, ограничена на 35 милиони американски долари. . Оваа одлука се применува низ целиот Бразил.

тоа Tecnoblog јавете се во групата Кларо за да пронајдете позиција и ќе го ажурирате објавувањето со одговорот.

Виво го користи терминот „влакна“ за врски на бакарни мрежи

А Виво е друга компанија која исто така ја користи номенклатурата „оптички влакна“ за продажба на услуги испратени преку метални кабли: старата GVT бакарна структура наречена Vivo Fiber по стекнувањето на операторот, кога всушност е последната милја јазолот до живеење) е направено од ADSL или VDSL технологија.

Оваа услуга е многу различна од Vivo Fiber со GPON технологијата, чие оптичко влакно влегува во домовите за потрошувачи и има подобра брзина на преземање, преснимување и латентност.

Со информации: TJDFT, MPDFT.