NFL Films користи едноставна мултимедијална технологија за повторно создавање на првиот пренос Super Bowl

NFL Films menggunakan teknologi multimedia sederhana untuk menciptakan kembali siaran Super Bowl pertama
Можеме да го обновиме: Технологијата за видео уредување напредуваше до тој степен што дури и почетниот уредник може да обедини продукции за професионален квалитет. Националната фудбалска лига го стори тоа за да го подигне Супер Боул I, но зошто тоа не го повлече целосното емитување од архивата?

Првиот Супер Боул, познат како првенство АФЛ-НФЛ во тоа време, се случи во 1967 година меѓу шефовите на Канзас Сити и Грин Беј Пакерс. Играта се прикажува на две мрежи. Играта на Американската фудбалска лига (АФЛ, сега АФЦ) ја покриваше Ен-Би-Си, додека ЦБС емитуваше покритие на Националната фудбалска лига. Двете мрежи заедно ја емитуваа играта на повеќе од 50 милиони гледачи, што беше околу една четвртина од вкупното американско население во тоа време.

Технологијата за снимање во раните денови на телевизија беше примитивна според денешните стандарди, а многу малку луѓе надвор од студиото дури имаа опрема за снимање. Така, првичното емитување во голема мерка се изгубило со време. Единствената копија на Супер Боул I е позната дека е заклучена во сеф во Центарот за медиуми за Палеј. Дури и НФЛ нема пристап до снимањето.

Троја Хаупт од Северна Каролина е сопственик на снимката, но НФЛ тврди дека е легален сопственик на медиумите. И покрај напорите на лигата да добие ретки рекорди, Хаупт не ќе продава. Таткото на Хаупт ја снимил играта користејќи машина за снимање Quadruplex на денот кога CBS ја емитува.

Само мал број луѓе ја видоа снимката, вклучувајќи го кураторот на Пали центар Рон Симон.

„Ова е почеток на фудбалот да биде голем телевизиски спорт, а технологијата е дел од времињата. „Ако го видите денес, изгледа прилично примитивно“, изјави Симон за Фокс њуз. „Производителите на игри само учат како да користат инстант повторувања и тие ќе ве потсетат на тој факт“.

Не можејќи да спроведе уникатен целосен пренос, НФЛ одлучи да користи модерна технологија за уредување на видео за преработка на преноси.

Копајќи низ неговите планински архиви за снимање игри, NFL Films може да најдете клипови од сите игри од играта од повеќе од 24 различни извори. Потоа ги обединува сите снимки заедно и го поклопува аудио од радиото што се емитува на филмот.

„Во целосен процес кој трае неколку месеци, NFL Films ја бараше својата огромна архива за записи и беше во можност да ги пронајде сите драмски претстави од„ Супер Боул I “од повеќе од неколку десетици различни извори“, рече претставник на НФЛ. „Откако ќе се откријат сите игри, NFL Films можат да управуваат со играта и да ја шијат заедно додека целосно ја обновуваат, повторно совладуваат и подобруваат бојата на снимањето. Конечно, аудио од радиото NBC Sports, во кое се емитувани радиодифузери Jimим Симпсон и Georgeорџ Ратерман, беше покриен на врвот на снимката за да се заврши емитувањето. “

Конечното производство беше соодветно наречено „Super Bowl I: The Lost Game“. Првпат се емитуваше во 2016 година, како дел од 50-тата прослава на роденденот во НФЛ и беше единствениот начин да се види целата игра. Ова е уште поцелосно од рекордот Хаупт бидејќи неговиот татко престанал да снима за време на настанот на полувремето и заборавил да ја оживее машината сè додека не влезе во третиот квартал. Како и да е, нема јаз помеѓу играњето за да се пополни празнината и да му се дозволи на најавувачот да пушти аудио.

Лесно е да се земе технологијата во моментов. Гледањето колку е тешко да се снима и одржува игра што ја гледале милиони луѓе пред повеќе од пет децении и како може да се реконструира со денешната технологија навистина ги става работите во перспектива. Гледањето преноси (погоре) е уште повеќе. Ве тера да се прашувате како луѓето можат да преживеат без да пренасочуваат таблички управувани од софтвер, телестератори за нас кои ја прикажуваат рутата за играње и камерите што можат да обезбедат 3D покриеност од сите полиња.

Материјал кредит: Марк Хереид преку Шутстерток