NVIDIA тајно ги објавува GeForce MX350 & MX330: Лаптопите за влез на ниво на GeForce 2020

NVIDIA Secara Diam-diam Mengumumkan GeForce MX350 & MX330: Laptop Entry-Level GeForce 2020

За подобриот дел од изминатите 5 години, NVIDIA одржа многу силен зафат на пазарот за дискретни графички графички процесор. Од горе долу, освен ако не е MacBook, најверојатно го поддржува GeForce. Ова се однесува дури и на самото дно на дискретниот пазар, каде што покрај 4200 вртежи во минута и хард дискови, ќе најдете серија на NVIDIA дискретни адаптери за лаптопи на влез ниво. Создадени за да бидат првиот чекор на интегрираната графика на Интел, овие делови исполнуваат важна улога на пазарот, но тие не привлекуваат многу внимание – дури и од NVIDIA.

Сепак, оваа недела компанијата ги ажурираше своите адаптери за 2020 година со објавување на GeForce MX350 и MX330 со седиште во Паскал.

Бидејќи стана вознемирувачка традиција за NVIDIA, тие официјално многу малку кажуваат за новите делови. Официјалните спецификации не вклучуваат ништо околу брзината на часовникот, бројот на CUDA јадра, ROP, итн. Спротивно на тоа, NVIDIA само потврдува основен пакет на карактеристики: двата дела користат GDDR5 меморија, и двете ја подобрија функцијата со GPU-функционалноста и обајцата ја поддржуваат DirectX12 на карактеристично ниво 12_1. Во минатото нема да добиете многу од NVIDIA; дури и архитектурата не е официјално објавена во нивниот спецификациски лист, иако во овој случај можеме да претпоставиме многу разумна претпоставка дека тоа беше уште еднаш Паскал.

Во меѓувреме, NVIDIA уште еднаш ја зголеми нивната референтна точка на Intel; за серијата MX300, сега Intel 64EU Gen11 Iris Plus iGPU се наоѓа на Core i7-1065G7. Ова е најбрзиот iGPU на Intel за нивните 15W делови U-серии, и е доволно моќен самостојно, така што помага да се информираат перформансите за тоа што треба да го притисне NVIDIA за да понуди нешто што е значаен чекор напред.

Спецификации за видео лаптоп NVIDIA
Типичен MX350 MX330 е типичен
CUDA јадра 640 384
РОП 16? 16?
Тип на меморија GDDR5 GDDR5
Ширина на мемориски автобус 64-битна 64-битна
ВРАМ <= 4 GB <= 2 GB
Графичкиот процесор GP107 GP108
Производствен процес Samsung 14nm Samsung 14nm
Датум на започнување 12/02/2020 12/02/2020

Сепак, иако NVIDIA не објавува многу спецификации, оваа година NotebookCheck тврди дека има спецификации за нејзините делови. Не успеавме да ги потврдиме овие бројки самостојно, но овие бројки се прилично разумни и се многу блиски до она што го очекував, засновано врз тврдењата за лабава изведба на NVIDIA. Поточно, ова се ниски делови со седиште во Паскал, кои остануваат најмалите (а со тоа и најевтините графички процесорски NVIDIA) меѓу нивните сегашни пакувања на производи Pascal и Turing.

Доаѓајќи од серијата MX200 минатата година, големата промена овде е на врвот. Со основата на Intel, исто така се одвива и ефикасноста на NVIDIA; и како резултат, НВИДИА се нафрли на графичкиот процесор што е посилен од претходните години. За MX350, гледаме GPU GP107, дел кој е многу посилен од нормалните делови на влез на NVIDIA. Во основа, GTX 1050 е дополнително намален, според NotebookCheck овој дел е активиран 640 CUDA јадра, како и половина од вообичаениот мемориски контролер / ROP партиција, оставајќи 16 ROP и 64-битни мемориски автобуси.

Додека MX330 е повеќе традиционален GP108. На високо ниво, земете MX250 минатата година, прилагодете ја малку брзината на часовникот, а имате MX330. Што значи дека 384 CUDA јадра се спарени со 16 ROPs и 64-битна мемориска магистрала.

Како делови од претходната серија MX, NotebookCheck забележа дека и MX350 и MX330 добија неформален рејтинг за 25W TDP. Но, производителите на лаптопи можат и ќе ги прилагодат TDP и часовниците за да ги исполнат специфичните ограничувања на моќност / ладење на нивните лаптопи, па како и другите имплементации за дискретни графички лаптопи, очекуваат да видат различни перформанси од дизајн до дизајн.

Врз основа на ритамот на претходните изданија на NVIDIA за нивните лаптоп делови, се надеваме дека во блиска иднина ќе го видите овој нов процесор на лаптопите. Традиционално овие делови се спарени со процесори од Intel U-серија, и се надевам дека ќе ги гледам истите овде.

Извор: NVIDIA & NotebookCheck