PewDiePie стана првото соло на креаторот на YouTube кое достигна 100 милиони претплатници

PewDiePie menjadi solo pertama YouTube pencipta untuk mencapai 100 juta pelanggan
што се случи? Повеќето луѓе знаат кој е Феликс „ПјуДиепи“ Кјелберг, дури и ако не се обожаватели. Сега, таа YouTubeвезда на ЈуТјуб стана првиот производител на соло што достигна 100 милиони претплатници на платформата – прилично изненадувачка пресвртница која ја прославија самите YouTube.

PewDiePie не е првиот што достигна 100 милиони, честа му припаѓа на ривалниот канал T-Series. И двете сметки биле во долготрајна борба за да стигнат до пресвртница, што довело до „претплата на мемото на PewDiePie“. Но, индиските издавачки куќи и компаниите за производство на филм го добија своето прво враќање во мај.

Кога станува збор за индивидуални креатори, PewDiePie е далеку пред пакетот. Тој во моментов нуди 100,3 милиони клиенти. Седи зад него на позицијата број три е 5 Minute Craft, кој има 60 милиони клиенти.

Препознавање на достигнувања на твит на YouTube. “Оженет е со марзапи. Оживувајќи ја нашата loveубов кон Minecraft. Постигнувајќи 100 милиони претплатници на YouTube. Помина еден месец да се славиме и да им честитаме на PewDiePie”, пишува компанијата.

Овој Твитер на ЈуТјуб стана изненадување, со оглед на контроверзното минато на PewDiePie. Уште во 2017 година, тој беше обвинет за антисемитизам, откако плати еден човек на Перир да држи знак на кој пишува „Смрт за сите Евреи“, и користеше расна згура за време на еден од неговите преноси во живо, од кои последниот доведе до развивачот на Firewatch Шон Ванаман отстранување на DMCA како одговор. Претплатата на пемелот на Мем, на PewDiePie, исто така му донесе контроверзии и беше искористена во преносот во живо на стрелците од Кристчрч, Нов Зеланд. Потоа повика да заврши кампањата.

Форбс пишува дека PewDiePie минатата година оствари 15,5 милиони долари, кога имаше 72,5 милиони клиенти. Се чини дека тој главно се фокусирал на видеоигри во изминатите неколку месеци, при што најголем дел од неговата работа е содржина на Minecraft. „Мајкрософт“ може да биде благодарен за новото внимание што го носи на десетгодишната игра, особено со поддршка на термит пребарување на патот.