Pinterest рече дека сега има 300 милиони месечни активни корисници

Pinterest рече дека сега има 300 милиони месечни активни корисници

Пинтест ја зголеми својата година-годишна прогноза за продажба и во четвртокот ги објави приходите од втор квартал над проценките на Вол Стрит, бидејќи онлајн компанијата за снимање книги додаде повеќе корисници, испраќајќи ги своите акции дури 12 проценти во проширена трговија.

Компанијата соопшти дека месечните активни корисници пораснале за 30 проценти во кварталот на 300 милиони низ целиот свет, значително над проценките, а глобалниот просечен приход по корисник се зголемил за 27,5% на 88 центи.

„Овие бројки најдобро ја демонстрираат јачината на платформата„ Пинтерест “и брзото усвојување кај потрошувачите и рекламните реклами.

Резултатите беа поттикнати од комбинација на меѓународен и американски раст и исто така беа позитивно погодени од задоцнет Велигден оваа година, соопшти компанијата.

„Pinterest го испорача точно она што го бараа инвеститорите“, рече saidејмс Кордвел, аналитичар во Атлантик Акционерите.

Компанијата со седиште во Сан Франциско, со седиште во Калифорнија соопшти дека очекува приход од 2019 година помеѓу 10,095 трилиони и 1,115 милијарди американски долари, во споредба со претходната прогноза од 1,055 милијарди до 1,08 милијарди долари.

Вкупните приходи од втор квартал се зголемија за 62% на 261 милиони долари, над проценките на аналитичарите од 235,5 милиони американски долари, покажуваат податоците на IBES од „Refinitiv“.

Акциите на Pinterest, највисоко профитабилно друштво за социјални медиуми на списокот во САД од „Снајп“ во 2017 година, пораснаа за 50 проценти од првичната јавна понуда во април.

© Томсон Ројтерс 2019 година

.