Play Store сега ќе започне со пром-видео за автоплај

Play Store Sekarang Akan Memulai Video Promo Putar Otomatis

Продавницата на Google Play неодамна доби многу одржување на Тема на материјалите, разменувајќи зелени потписи за икони со бели адаптери и верверички. Па, заслепувачката бела тема стана непријатност за многу корисници – чекајќи темниот режим да се движи побрзо отколку подоцна. Но, Play Store ќе се повеќе ги вознемирува со пром-видеа за автоматско играње.

На својата страница за помош Конзола за Play, Google откри, “Почнувајќи од септември 2019 година, Google Play автоматски ќе започне со репродукција на видеа со списоци на продавници за да им помогне на повеќе корисници да ја пронајдат вашата содржина на прв поглед.” Потоа, разговарајте за промоции за авто-репродукција кои велат дека треба да ја исклучите монетизацијата за ова видео. Ова ќе обезбеди корисниците да не ја гледаат рекламата право пред вашето промото видео. Ова може да ги збуни корисниците за тоа кој производ или апликација се продава на пазарот.

Ова значи дека ако имате додадено промото видео, поставено на YouTube, за апликацијата во Play Store, тогаш сега ќе видите дека видеото започнува да се репродуцира кога ќе ја отворите страницата со апликации. Ова може да биде многу вознемирувачко за некои корисници, но репродукцијата на видео најверојатно ќе биде исклучена и нема да влијае на искуството на корисникот. Сепак, тоа ќе додаде трошоци за податоци на вашиот паметен телефон.

Гугл сè уште не објави официјална изјава за видео-промо за автоматско играње на Play Store, што ќе се емитува во наредните месеци. Очекуваме компанијата да додаде преклопник што ќе им овозможи на корисниците да ја оневозможат оваа одлика – ако не на лансирање, тогаш на патот. Што мислите за видеата со автоматско играње? Известете ги во коментарите подолу.