PlayStation дава контроверзна изјава за тоа што да го повикате копчето X

PlayStation Membuat Pernyataan Kontroversial Tentang Apa Yang Harus Dipanggil Tombol X

Сметката на „Твитер“ на PlayStation UK го предизвика лудилото на социјалните мрежи, откако посочи дека копчето „X“ на контролорот на PlayStation е всушност наречено „крст“. Се чини дека многу луѓе не се свесни за овој факт и, всушност, го изговараат едноставно како „Х.“

Сметката на Twitter PlayStation UK е точна дека „X“ е технички изречен „крст“, но безбедно е да се каже дека повеќето луѓе кои играат PlayStation го изговараат како „X.“ Прирачните упатства за разни видео игри со текот на годините честопати се однесуваат на „X“ наместо на „крст“ – дури и кога напишувате „Триаголник“ или „Плоштад“ наместо само да користите симболи за сите копчиња. Покрај тоа, пребарувањата и упатствата направени од корисници на веб-страници како GameFAQs скоро универзално се однесуваат на тоа како “X” и други копчиња со напишани имиња.

Контролерот X на DualShock изгледа како X, па затоа луѓето го нарекуваат „X“ не „крст“. Поголемиот дел од времето кога луѓето мислат „преминување“, тие размислуваат за обликувани или религиозни предмети, што исто така може да биде причина зошто многу луѓе со години не го нарекувале „крст“. Плус, другите конзоли за игри имаат копче “X”, кое всушност се нарекува “X” – вклучувајќи Xbox и разни Nintendo системи.

Освен точниот изговор за „X“ на контролорот на PlayStation, малку е веројатно дека сметката на Twitter PlayStation UK ќе влијае на умот. Гејмерите ќе продолжат да го нарекуваат „X“, затоа што тоа го нарекоа уште откако првичното PlayStation дебитираше уште во средината на 90-тите.

И бидејќи дизајнот на контролорот на PlayStation остана во голема мерка ист од моментот кога беше воведен, се надеваме дека оваа дебата ќе продолжи и за наредните години. Знаеме дека PlayStation 5 е во активен развој, и дека следната генерација конзола најверојатно ќе биде објавена во сезоната на празници во 2020. Освен ако Sony не одлучи да заземе многу поинаква рута, ние замислуваме дека контролерот PlayStation 5 ќе изгледа многу сличен на неговиот претходник, копчето X / cross и сè.

Што се однесува до кога можеме да го видиме контролорот PS5, тешко е да се каже. Некои гласини се откриени во собата за PS5 за овој декември, додека други веруваат дека PS5 ќе биде откриен во февруари 2020 година. Навивачите треба само да чекаат за да дознаат повеќе.