Qualcomm и Tencent Games работат заедно за развој на паметни телефони за 5G игри

Qualcomm и Tencent Games работат заедно за развој на паметни телефони за игри 5G 1

Qualcomm и Tencent Games формираат партнерства за да работат заедно на неколку проекти, вклучително и развој на мобилни телефони за 5G игри. Како што е познато, Qualcomm е најголемиот снабдувач на чипсет за паметни телефони со Android. Во меѓувреме, Tencent Games е една од најголемите компании специјализирана за развој на мобилни игри во Кина.

Сепак, и покрај тоа што е една од најголемите компании за игри во светот, приходите на Tencent не се добри во последните месеци. Ова може да биде причината што Тенсент се обиде да изгради сојузи со производителите на хардвер за да отвори нови пазари. Како резултат на овој договор со Qualcomm, идните игри можат да се оптимизираат за да работат на платформата Snapdragon. Исто така, заеднички развој на паметни телефони за 5G игри.

Qualcomm и Tencent Games работат заедно за развој на паметни телефони за игри 5G 1

Покрај тоа, соработката помеѓу Qualcomm и Tencent може да вклучи и лаптопи за игри со процесорите Qualcomm, а новата генерација на лаптопи ќе има 5G можности наместо традиционалните Wi-Fi чипови.

Претседателот на Кина на Qualcomm, Френк Менг, рече во изјава: „Со 30 години иновации, започнуваме нова ера на игри. Мобилните игри, важен случај со употреба на 5G, наскоро ќе ја искористат следната генерација на поврзување. Побрзи брзини, поширок опсег и многу ниска латентност врвната програма ќе поддржува импресивни и искусни игри во реално време за повеќе и потопни играчи. Со нетрпение ја очекуваме оваа нова соработка со Tencent Games за збогатување на животот и промена на однесувањето на игри на глобално ниво. “(Извор)

Што мислите за алијансата што е изградена помеѓу Qualcomm и Tencent Games за развој на паметни телефони за 5G игри?