Samsung го лансира малиот сензор 43,7 MP за паметни телефони

Samsung вчера објави (24) нов сензор за паметни телефони со ширина од само 0,5 милиметри со резолуција од 43,7 мегапиксели и го носи името по ISOCELL Slim GH1. Производителот тврди дека ова е првиот сензор што има големина од 0,7 μm пиксели – тоа е 0,001 милиметар.

Samsung ISOCELL тенок GH1

Големината што ја зафаќа секој пиксел веќе беше мала кога корејската марка лансираше сензори 64 и 108 мегапиксели, со 0,8 μm. Имање сензори кои се дури и помали од сензорите кои се веќе мали во толку многу паметни телефони Ова е предизвик и предност.

Дел од предизвикот е помала големина на пиксели, толку помалку светлина може да добие и тоа се деталите за физиката. Бизнисите ја решаваат оваа дилема со комбинирање на четири пиксели во еден, зголемување на приемот на светлината во конечната слика и намалување на прекумерната резолуција.

Во случајот со овој сензор Samsung, оригиналната слика е 43,7 мегапиксели и фотографиите можат да имаат повеќе детали и светлина на 10,9 мегапиксели – што е одлично дури и за печатење на фотографии со стандардна големина од 10 x 15 cm. .

Samsung ISOCELL тенок сензор за големина GH1

Предност е тоа што со помал сензор останува повеќе простор за повеќе одлики на паметниот телефон. Честопати ова може да значи и дека мобилните телефони можат да станат потенки, што скоро никој не го бара и индустријата скоро секогаш.

Дури и толку мал, сензорот ISOCELL тенок GH1 може да снима видео на 4K, но без да го изгуби погледот. Чудата следат по истата шема на групирање на повеќе пиксели во една, првично фотографирајќи се на 7,968 x 5,480 пиксели за да се произведат 3.984 х 2.740 пиксели што одговараат на 4K 2160p – што може да достигне 60 фрејмови во секунда.

Покрај тоа, овој сензор поддржува електронска стабилизација и засилено откривање на фази, што помага побрзо да го прилагодите фокусот. Сензорот влезе во масовно производство на крајот на оваа година, многу време за лансирање на Galaxy S11, или некој Galaxy Yang кој има најголема моќност во фотоапаратот.

Со информации: Samsung.