Samsung го лансира Exynos 980 SoC; Интегрирани 5G карактеристики на модемот и поддршка за резолуција на камера со 108MP

Samsung Meluncurkan Exynos 980 SoC; Fitur Modem 5G Terpadu Dan Dukungan Untuk Resolusi Kamera 108MP

Samsung неодамна го крена капакот на својот последен мобилен чипсет, Exynos 980 SoC. Врз основа на софистицираниот процес од 8 nm FinFET, овој чипсет е натоварен со неколку напредни опции, од кои едната е интеграција на модемот 5G.

ОГЛАС

Интегрирајќи ги 5G можностите во Exynos 980 наместо да го спарите со посебен модем 5G, чипсет му овозможува на Samsung да ја намали целокупната потрошувачка на енергија и да заштеди простор во уредот. Уште поважно, интеграцијата на модемот 5G им овозможува на уредите да поддржуваат 5G мрежи, како и да обезбедат брзина на преземање од 2.55Gbps во опсегот на опсегот под-6GHz.

Продолжувајќи напред, Exynos 980 има и единица за нервна обработка (NPU) што според Samsung дозволува чипсетот да биде 2,7 пати побрз и поефикасен од неговиот претходник, Exynos 9825 SoC. Се разбира, вградување NPU во чипсет, исто така, му овозможува на уредот директно да извршува задачи на АИ, наместо да бара информации да бидат испратени до серверот и потоа да се вратат.

Во однос на сликањето, Exynos 980 исто така има можност да поддржува модули за камера со резолуција до 108MP. И на крај, чипсет, исто така, поддржува мулти-формат кодек (MFC), давајќи му можност да кодира и декодира видео со резолуција од 4K на 120 fps. Покрај тоа, тој исто така поддржува HDR10 + со динамично мапирање, овозможувајќи им на снимените видеа со чипсет да задржат повеќе детали и боја.

Samsung соопшти дека Exynos 980 ќе влезе во масовно производство подоцна оваа година. Со оглед на временската рамка и статусот на нејзиниот предводник, скоро е сигурно дека ќе го видиме чипсетот како работи на највисоките паметни телефони Галакси.

(Извор: Samsung)