Samsung го лансира HM1 Bright-108 мегапикселниот ISOCELL сензор со технологија Nonacell

Technology News

Samsung лансираше нов сензор за камера со смартфони со 108 мегапиксели – ISOCELL Bright HM1. Се тврди дека е првиот сензор за камера со 108 мегапиксели во светот кој користи технологија Nonacell 9-во-1 пиксели за производство на посветли снимки од 12 мегапиксели. Во споредба со сензорот ISOCELL Bright HMX од прва генерација со 108 мегапиксели, ISOCELL Bright HM1 користи филтер за боја во боја Bayer Nonacell RGB, овозможува снимање на видео со 240fps на 1080p, носи поголема аналогна добивка до x48 и ги поддржува и форматите за излез RAW10 и RAW8. Исто така, ISOCELL Bright HM1 е сензор што се сврте кон Galaxy S20 Ultra.

ISOCELL Bright HM1 има 0,8 микрони пиксели, а големината на сензорот е 1 / 1,33 инчи. Со поддршка од внатрешната технологија ISOCELL Plus, новиот сензор може да комбинира девет соседни пиксели во низа од 3 to до бин 9-во-1 пиксели, создавајќи пиксели поголеми од 2,4 микрони во големина за поефикасна апсорпција на светлина. Исто така, се вели дека технологијата ISOCELL Plus за намалување на крстарењето на пиксели, оптичко губење и рефлектираната светлина, истовремено зголемувајќи ја верноста во боја и чувствителноста на светлина. Од друга страна, постариот сензор ISOCELL Bright HMX на Samsung има четириаголник на Баер и ја користи технологијата Тетрацел

ISOCELL Bright HM1 исто така ја користи технологијата Smart-ISO за интелигентно да го избере најсоодветниот оригинален ISO за производство на најдобри резултати во најразлични услови на осветлување. Има ефективна резолуција од 12,000 × 9,000 пиксели, што е малку пониско од резолуцијата од 12.032 × 9,024 пиксели на сензорот ISOCELL Bright HMX. Како и да е, новиот сензор ја зголемува поддршката за снимање на побавно видео од 1080p на 240fps, од капакот 148fps што го носи сензорот ISOCELL Bright HMX. ISOCELL Bright HM1 исто така нуди поддршка RAW8, како и поддршка за 3D HDR (широк динамичен опсег).

Придружните врски можат да се генерираат автоматски – видете во нашата изјава за етика за детали.