Samsung започнува масовно производство на V1: А Fab EUV посветено на јазли од 7мм, 6мм, 5мм, 4мм, 3мм

Samsung Memulai Produksi Massal di V1: A EUV Fab yang Didedikasikan untuk 7nm, 6nm, 5nm, 4nm, 3nm Nodes

Samsung Foundry започна со масовно производство на чипови користејќи ги процесите на производство 6LPP и 7LPP во новата fab V1. Овој нов објект користи една од првите производствени линии во индустријата, изградени од земја, за технологија што претежно користи опрема за EUV.

EUVL е клучен овозможувач за следната генерација на водечки процеси на измислување на Самсунг, бидејќи овозможува да се намали употребата на мулти-моделирање и да се зголеми приносот на чипови дизајнирани за помали технологии. Samsung во моментов користи EUVL опрема за 6LPP и 7LPP јазли и ќе ја прошири својата употреба во идните јазли како што се процесите 5LPE, 4LPE, 3GAE и 3GAP.

Зголемена рекламирана PPA од нова технологија технологија
Податоците ги објавуваат компаниите за време на конференциски повици, прес-конференции и соопштенија за печатот
7LPP
наспроти 10LPE
6LPP
наспроти 7LPP
5LPE
наспроти 7LPP
3GAE
наспроти 7LPP
Моќност 50% урне 20% 50%
Изведба 20% ? 10% 35%
Намалување на областа 40% ~ 9% <20% 40%

7LPP и 6LPP технологија на Samsung Foundry се користи за создавање софистицирани мобилни SoC кои ќе бидат испорачани во Q1. Производителите на договори со полупроводници не ги откриваат имињата на нивните клиенти, но треба да се напомене дека технологијата 6LPP не е дел од програмата за шатл MPW (мулти-проект зафора), што може да укаже дека процесот е достапен само за Самсунг и / или да изберат клиенти кои не користат ПУ .

Samsung започнува масовно производство на V1: A EU EU посветено на 7nm, 6nm, 5nm, 4nm, 3nm јазли 1

Samsung 6LPP е еволуција на јазолот 7LPP кој нуди малку поголема густина на транзистор (~ 10%) и пониска моќност, но е компатибилен со и може повторно да употреби IP кои првично се развиле за 7LPP. Покрај тоа, 6LPP поддржува паметни структури за дизајнерите кои сакаат да инвестираат во нова IP адреса, како и мулти-дифузна можност за прекин. Во меѓувреме, 5LPE ветува дека ќе донесе дополнителни придобивки кога станува збор за моќ, перформанси, кога ќе се спореди со 6LPP.

Samsung започнува масовно производство на V1: A EU EU посветено на 7nm, 6nm, 5nm, 4nm, 3nm јазли 2

6LPP се смета за ограничен јазол на понуда за одредени клиенти, додека идниот фокус на Samsung се гледа на новиот јазол 5LPE.

Веб-страница за производство на Samsung Foundry
Име 6-линија С1 С2 S3 S4 V1
Јазли 180 ~ 65nm 65 ~ 8nm 65 ~ 11nm 10nm 65nm 7nm
Локација Heеунг, Јужна Кореја Остин, Тексас Хвасеонг, Јужна Кореја
Големина на нафора 200 мм 300 мм

Samsung V1 fab се наоѓа во Хвасеонг, Кореја, веднаш до својата линија S3, каде што Samsung ја започна првичната надградба на чипови направени со својата 7LPP технологија. Компанијата започна со изградба на V1 во февруари 2018 година, а започна со тестирање на производство на нафта во втората половина на 2019 година. Самсунг продолжува да го подобрува својот одличен V1 сега и рече дека на крајот на годината вкупниот капацитет за 7LPP овозможен од EUV и под јазолот ќе биде три пати поголем отколку во 2019 година Во меѓувреме, кумулативните инвестиции во линија V1 ќе достигнат 6 милијарди долари до крајот на 2020 година.

Samsung започнува масовно производство на V1: A EU EU посветено на 7nm, 6nm, 5nm, 4nm, 3nm јазли 3

Поврзани читања:

Извор: Samsung