Samsung лансира сензор за 108 MP за паметните телефони Redmi

Samsung smartphones Xiaomi Redmi sensor câmara fotográfica

„Војните“ камери на паметните телефони на Интернет повторно се загреаа и Самсунг сака да го предводи овој нов фронт. За таа цел, јужнокорејскиот гигант воведе нов сензор 108 MP за паметни телефони. ISOCELL Bright HMX беше развиен во партнерство со Xiaomi и ќе дебитира во Редми.

Сега сам Самсунг беше објавено главните средства и карактеристики на овој колосален сензор.

Смартфони за Samsung телефони Сензор за камера Xiaomi Redmi

Закажано да биде лансиран за еден од претстојните Redmi на Xiaomi, ова е еден од најголемите сензори досега дизајнирани за паметни телефони. Тоа е, големината од 1 / 1,33 инчи ветува револуција во фотографијата со мобилни уреди, тука во основа има третина од големината на сензорот во Sony RX100 VII.

Ограничувања за фотографија и паметни телефони

Нешто што нè враќа назад до ограничувањата што постојат кај фотоапаратите за паметни телефони. Едноставни како законите на физиката, постојат ограничувања на оптичката големина и користените сензори. Затоа, решението главно вклучува последователно намалување и оптимизација преку софтвер.

Сепак, со сензор од 108 MP, секој пиксел ќе биде мал. Нешто во врска со едноставниот факт дека поделиме нешто мало на илјадници индивидуални ќелии (пиксели). Сепак, Samsung тврди дека ја користи својата технологија Tetracell која додава четири индивидуални пиксели.

Samsung лансира сензор за 108 MP за паметните телефони Redmi 1

Тоа е, иако сензорот е 108 MP, светлината заробена од 4 соседни клетки е комбинирана во една. Потоа се произведува финалната слика со резолуција од околу 27 пратеници. Иако ова намалување е прилично големо, со оваа димензија можете да испечатите фотографии направени од Xiaomi Redmi во голем формат.

Сензорот со 108 MP на Samsung ќе дебитира на Xiaomi Redmi

Samsung додаде повеќе технологија на овој сензор како што е Smart ISO. Нешто што автоматски избира ISO вредност (вообичаено се разбира како чувствителност на сензорот кон светлината). Целта тука е едноставна и вклучува поедноставување на процесот на пукање.

Затоа, ќе се избере ниска вредност под изобилство на светлосни услови, додека во ситуации на слаба осветленост, вредноста ќе се подигне автоматски. Оттука, паметните телефони Redmi Xiaomi можат, на пример, да се фокусираат на оптимизирање на друг софтвер за обработка на слика.

Samsung лансира сензор за 108 MP за паметните телефони Redmi 2

Покрај тоа, новиот сензор на Samsung овозможува снимање на видео од 6K на 30 fps (6016 x 3384 пиксели). Во пракса, тука имаме нова резолуција за снимање за снимање на мобилни видео. Забележете, исто така, забележете дека покрај максималната вредност (6K), има и голем број други меѓупроизводи.

Конечно, исто така се надеваме дека овој нов сензор радикално ќе ги подобри перформансите на фотографијата во сценарија со слаба осветленост. Да ја земеме за пример ноќната фотографија, точка во која Samsung во минатото беше мета на критики.

Соочувајќи се со овој нов стандард, дали вреди да се купи џебна камера?

Прочитај повеќе …