Samsung може да има паметен телефон со батерии од графен во 2021 година: Извештај

Samsung Could Have a Smartphone With a Graphene Battery by 2021: Report

Батеријата на паметен телефон не е нешто за што размислуваме многу повеќе од капацитетот, затоа што обично ви дава индикација колку долго ќе трае паметниот телефон на полнење. Повеќето паметни телефони денес имаат литиум-јонски батерии, кои иако се во можност, сега не успеваат во можностите бидејќи смартфоните се засилени. Решението може да биде во индустријата за паметни телефони да усвојува графински батерии, кои можат да дојдат барем до еден смартфон Самсунг во 2021 година, според тајните информации на Еван Блас (ака @evleaks).

Батеријата „Графен“ што работи на паметни телефони со употреба на технологија за графен топка на „Самсунг“ заврши веќе некое време, но новиот твит од Еван Блас покажува дека тој е сè уште подолго време. Извори на „Блас“ посочуваат дека Samsung се надева дека ќе има барем еден паметен телефон со батеријата од графен до 2021 година. Засега, капацитетот сè уште треба да се зголеми при истовремено намалување на трошоците, според твитот.

Оваа технологија е сè уште скапа за развој, но има потенцијал на батерии на паметни телефони од неколку главни причини. Како прво, батериите од графен ќе овозможат поголем капацитет во помали димензии, дозволувајќи им на тенок паметен телефон со компактни батерии што можат да напојуваат мобилни телефони подолго. Покрај тоа, батериите од графен можат да се наполнат побрзо, при што Блас наведува дека целосно полнење може да се случи за помалку од 30 минути.

Сепак, цената за вметнување таква батерија во паметен телефон е сè уште превисока и може да потрае некое време да се спушти на разумно ниво. Кога тоа се случи, батериите од графен конечно можат да им овозможат на паметните телефони да постигнат поголем потенцијал без да се потпираат на литиумските батерии кои се премногу големи и тешки. Сепак, до тогаш, ние мора да продолжиме да се бориме со лошиот животен век на батеријата на нашите паметни телефони и да го забавиме времето за полнење.