Samsung продаде милиони 5G телефони до 2019 година

Samsung продава милиони 5G телефони до 2019 година 2

Samsung откри дека тие продале 5G значително повеќе паметни телефони во текот на 2019 година отколку што се очекуваше.

Во блог-пост, компанијата соопшти дека минатата година продала 6,7 милиони паметни телефони овозможени 5G, вклучувајќи ги предводниците на Samsung S10 5G и Note 10 Plus 5G уредите ширум светот минатата година.

Иако тоа можеби не звучи многу, важно е да се нагласи дека јужнокорејскиот технолошки гигант претходно изјави дека очекува продажбата да достигне само околу четири милиони до 31 декември 2019 година.

5G е нова технологија и затоа не е широко достапна. Повеќето земји сè уште не го поддржуваат најновиот и најголемиот мобилен интернет и може да се каже вистината – овие паметни телефони не се ниту евтини.

2020 година се смета за важна година за 5G технологијата. Следниот предводник ќе се напојува со најновиот Snapdragon 865 на Qualcomm – што ќе ја направи поддршката од 5G задолжителна. Уредот, сепак, ќе дојде со посебна антена, затоа не очекувајте прво целосно интегрирано решение. Сепак, практиката на продажба на одделни уреди 4G и 5G наскоро треба да биде нешто од минатото.

Во исто време, се очекува повеќе оператори да започнат со понуда на 5G услуги, што исто така треба да предизвика поголем интерес. Qualcomm проценува 450 милиони паметни телефони 5G во 2021 година, а повеќе од 750 милиони во 2022 година.

Следната генерација на предводници на Samsung (S11 или S20, како што некои може да се сомневаат дека може да се нарече), се очекува во февруари, а веќе знаеме дека ќе дојдат со 5G поддршка. IPhone, од друга страна, сè уште не поддржува 5G технологија, нешто што аналитичарите се очекува да заврши со следниот модел во април.