Samsung: Сензор за паметни телефони со 108 мегапиксели за 6K видео

Samsung: Smartphone-Sensor mit 108 Megapixeln für 6K-Videos
Слика: Samsung

Веќе во минатата недела Xiaomi кратко спомна паметен телефон со сензор за камера со 108 мегапиксели на слајд за време на презентацијата. Сега Samsung се движи и го воведува соодветниот сензор за камера, кој исто така мора да биде во претстојниот предводник на Xiaomi.

Сепак, сè уште не е потврдено дека првиот 108 мегапикселен паметен телефон, како што се очекуваше, ќе биде Xiaomi Mi Mix 4. Кога и каде моделот Xiaomi специјално планира за распоредување на тој начин сè уште е отворен. Сепак, Samsung објави дека новиот Samsung ISOCELL Bright HMX, со полно име на сензорот од 108 мегапиксели, е развиен во тесна соработка со Xiaomi.

Тетрацел комбинира четири пиксели во еден за 27 MP фотографии

Со оглед на првиот смартфон со сензори 1 / 1.33 ”, Samsung ветува подобри резултати во снимањето, особено во услови на слаба осветленост, затоа што може да се фати повеќе светлина, а четири пиксели при слаба осветленост со употреба на технологија Tetracell Samsung Smart-ISO ја прилагодува ISO вредноста во услови осветлување и ветува слики со низок шум дури и на високи нивоа на ISO и лошо осветлување Автоматски ги прилагодува ISO вредностите во најпаметните услови на светлината за најострите и нај шарените слики.

Видео со 6K резолуција на 30 FPS

Новиот сензор, кој за прв пат ја крши ознаката од 100 мегапиксели на паметните телефони, може да снима видео без да го намали видното поле со резолуција од 6,016 3,384 пиксели (резолуција 6K) на 30 фрејмови во секунда.

За ISOCELL Bright HMX, Xiaomi и Samsung се појавија со сензор за слика 108Mp. Во некои врвни DSLR фотоапарати сега можат да бидат дизајнирани во паметни телефони. Додека го продолжуваме нашето партнерство, очекуваме не само да обезбедиме ново искуство со мобилна камера, туку и платформа каде нашите корисници ќе можат да создадат уникатна содржина.

Лин Бин, ко-основач и претседател на Ксиооми

Масовното производство започнува овој месец

Масовното производство на нов сензор за камера се очекува да започне овој месец, со испорака и интеграција на првиот паметен телефон што се очекува во есен, потенцијално совпаѓање со Xiaomi Mi Mix 4. Степенот на сензорот за камера беше првично ексклузивен Xiaomi, или дали е достапен за производителите на паметни телефони. други наскоро, сè уште не се познати.