Samsung ќе направи нов чип на вештачка интелигенција до 2020 година

Samsung akan membuat chip Inteligensi Buatan baru pada tahun 2020 1

Samsung ќе направи нов чип на вештачка интелигенција во 2020 година 1

Во минатото, АИ беше концепт на научна фантастика и беше претставен за филмови како Терминатор – чија заговор стана пореална и помалку фантастична. Денес, вештачката интелигенција е во процесорот и телефонскиот апарат што го имате во вашиот џеб. АИ е следниот водечки актер во технологијата и моќта на уредите како што се мобилни телефони, паметни телевизори или автономни автомобили. И, исто така, за подобрување на облак компјутери, друг чист Sci Fi концепт што е познат за нас и само ќе расте.

Чипот на Samsung Baidu KUNLUN

Baidu, водечки снабдувач на машини за пребарување во Chino и Samsung Electronics, светски лидер во технологијата на полупроводници, Тие го најавија првиот забрзувачки компјутерски забрзувач со вештачка интелигенција, Бајду Кунлун. По завршувањето на неговиот развој, масовното производство ќе започне на почетокот на следната година. Процесор за чипови KUNLUN Baidu, тој ќе биде изграден со XPU облак на компанијата и нервната архитектура на компанијата, и 14-нанометар технологија за обработка на Samsung со раствор i-Cube (Interposer-Cube).

Решение I-Cube

Samsung ќе направи нов чип за вештачка интелигенција во 2020 година 2

Samsung i-Cube решение со чип Baidu KUNLUN десно од сликата

Во зависност од барањата за перформанси со различни апликации, како што се АИ и ХПЦ, технологијата за интеграција на чипови е сè поважна. За ова, Samsung I-Cube технологија, што ги поврзува чиповите со меморија со широк опсег, преку интерлејверот, обезбедувајќи поголема ширина на опсег со помала големина од вообичаеното, благодарение на решението на Samsung.

Во споредба со другите претходни технологии, ова решение ги подобрува производите со перформанси поголеми од 50%. Samsung предвидува дека „I-Cube технологијата означува нова ера на пазарот на компјутери“ и развива напредни технологии за пакување како што се дистрибуција на меѓусебни слоеви и интегрирани 4х, 8х HBM пакети.

Подобрете ги облаците преку АИ

Овој чип нуди Ширина на опсег на меморија од 512 GB во секунда и обезбедува до 260 операции во Tera во секунда (ТОПС) со 150 вати моќност. Покрај тоа, овој нов чип му овозможува на Ерни, подготвителниот модел за обработка на природен јазик, да дејствува три пати побрзо од конвенционалниот модел на забрзување на GPU / FPGA.

Благодарение на компјутерската моќ и чипката енергетска ефикасност, Б.Aidu може ефективно да поддржува разни функции, вклучително и обемни работни опсеси на АИ, како што се класификација на пребарување, препознавање на говор, обработка на слики, природен јазик, само-возење и длабински платформи за учење како PaddlePaddle.

Со првата соработка помеѓу двете компании, Баиду ќе обезбеди платформа за него да ги зголеми перформансите на ВИ, и Самсунг ќе го прошират бизнисот со компјутерски чип со високи перформанси (HPC), кој е дизајниран за cloud и edge computing.