Samsung 108 MP ISOCELL Bright HM1 нуди посветли слики со многу висока резолуција со првата технологија Nonacell во индустријата – Samsung Newsroom Латинска Америка

Samsung 108 MP ISOCELL Bright HM1 menawarkan gambar yang lebih cerah dengan resolusi sangat tinggi dengan teknologi Nonacell pertama di industri - Samsung Newsroom Amerika Latin

Подобрена технологија за групирање на пиксели (означување на пиксели) Nonacell има структура од 3 × 3 пиксели за максимална апсорпција на светлина

Samsung Electronics Co., Ltd., светски лидер во напредната технологија на полупроводници, денес го претстави сензорот за слика со следната генерација од 108 мегапиксели (MP): Samsung ISOCELL Bright HM1. Со спектар на технологии кои ја зголемуваат светлината, од Nonacell и Smart-ISO до HDR во реално време, ISOCELL Bright HM1 ви овозможува да направите 108 MP фотографии кои се посветли и подетални, и 8K видеа со остри 24 рамки во секунда (fps), дури и во екстремни услови на осветлување.

„За да снимаме важни моменти во нашите животи, Самсунг ги охрабри иновациите во пиксели технологија и логика што им овозможува на ISOCELL сензорите за слика да направат неверојатни фотографии, дури и кога условите за осветлување не се идеални“, рече Јонгин Парк, извршен потпретседател за бизнис. сензор на Samsung Electronics. “Со усвојување на Nonacell и Smart-ISO технологија, 108 MP ISOCELL Bright HM1 помага да се направат јасни слики со висока резолуција во различни околини за осветлување.”

На скала од 1 / 1,33 во. Со 108 милиони пиксели 0,8 μm, ISOCELL Bright HM1 ја одликува првата генерација Nonacell технологија во индустријата, нудејќи посветли слики во помалку светлосни околини. Во 2017 година, Samsung претстави Тетрацел, технологија за групирање пиксели со посебен систем два-по-два кој комбинира четири соседни пиксели за да функционира како еден голем пиксел. Nonacell е подобрена верзија на Tetracell, со структура три пати три пиксели. Во HM1, Nonacell комбинира девет соседни 0,8 μm пиксели за да имитира голем 2,4 μm пиксели, повеќе од двојно поголема од апсорпцијата на светлината Tetracell.

Samsung 108 MP ISOCELL Bright HM1 нуди посветли слики со многу висока резолуција со првата технологија Nonacell во индустријата - Samsung Newsroom Latin America 1

Како што се зголемува бројот на соседните клетки, се зголемува и нарушувањето на бојата, што ја прави технологијата за групирање на пиксели по предизвик. Овие тешкотии го намалија Nonacell во една теорија, но HM1 успеа да го спроведе методот со усвојување на Samsung ISOCELL Plus технологија, што драматично го намали распрскувачот и ја минимизира оптичката загуба и светлината одраз.

За најдобри резултати во какви било услови на осветлување, HM1 го подготвува Nonacell со неколку други напредни технологии за пиксели. На пример, Smart-ISO технологијата од HM1 произведува јасни и живописни слики со интелигентно избирање на оптимален ISO. Висок ISO се користи во потемни конфигурации, додека нискиот ISO е подобар за посветли околини за контрола на заситеноста на светлината.

Samsung 108 MP ISOCELL Bright HM1 нуди посветли слики со многу висока резолуција со првата технологија на индустријата Nonacell - Samsung Newsroom Latin America 2

Во мешано светло опкружување, комплицирано за фотографирање, HDR технологијата во реално време HM1 ја оптимизира изложеноста, произведувајќи видеа и фотографии кои изгледаат поприродно. Со поставување на најсоодветна должина на изложеност за секој пиксел, HM1 може да снима сцени во повеќе изложености истовремено, произведувајќи HDR слики во реално време за режими на преглед и снимање. За поостри резултати, HM1 поддржува електронска стабилизација на слика (EIS) заснована врз жироскопи и Super-PD, напредна технологија за откривање на фази за брз и точен автоматски фокус.

HM1 им овозможува на корисниците да прегледаат и снимаат целосни снимки и крупни теми на субјекти со без зумирање без загуби до 3,0, одржувајќи го квалитетот на сликата. Ова е можно затоа што сензорите директно ги менуваат пикселите со помош на интегрирана IP хардвер, наместо да ги делегираат задачите на мобилниот процесор. Со 108 милиони пиксели, овој сензор може да произведе и слики со до 3x зум со резолуција од 12 MP без зголемување на резолуцијата.

Samsung ISOCELL Bright HM1 во моментов е во масовно производство.

* Самсунг за прв пат ја објави својата технологија ISOCELL во 2013 година, со што се намалува нарушувањето на бојата помеѓу пикселите со поставување физички бариери, дозволувајќи им на помалите пиксели да постигнат поголема верност во боја. Врз основа на оваа технологија, Samsung го воведе првиот сензор за слика со слика од 1,0 μк пиксели во индустријата во 2015 година и сензорот од 0,9 пиксели во 2017 година. Во јуни 2018 година, Samsung претстави подобрена технологија за изолација на пиксели, ISOCELL Plus