Samsung intro за сензори за камера со паметни телефони со 108MP

Samsung intro untuk sensor kamera 108MP smartphones

Почнуваме да гледаме дека камерите со паметни телефони од 48MP стануваат вообичаени, но Samsung ги подобрува со нови сензори за камера кои нудат повеќе од двојно од мегапикселите.

Самсунг денес го објави сензорот за слики со моќност 108MP за паметни телефони, првиот во индустријата што надминува 100MP. Samsung работеше со Xiaomi за да создаде нов сензор, наречен ISOCELL Bright HMX.

Една од карактеристиките на ISOCELL Bright HMX е нејзината големина од 1 / 1,33-инчи, што му овозможува да собере повеќе светлина од помалите сензори во ситуации со слаба осветленост. Исто така, користи технологија Tetracell за комбинирање на пиксели и производство на посветли фотографии од 27 MP. Samsung ISOCELL Bright HMX користи функција наречена Smart-ISO за да премине на низок ISO во посветли поставки за да добие подобра заситеност на пиксели и појасни фотографии, при истовремено преминување на висок ISO во потемни ситуации за да помогне во намалувањето на бучавата.

Од видео-страницата, ISOCELL Bright HMX поддржува снимање на видео до 6K (6016 × 3384) со 30 фрејмови во секунда.

Samsung соопшти дека ISOCELL Bright HMX ќе започне со масовно производство подоцна овој месец.

Сензорот за камера со паметни телефони од 108MP можеби звучи далеку повеќе отколку што е потребно, но добро е да се види дека камерата на мобилниот телефон продолжува да се подобрува вака. Како што паметните телефони стануваат посилни, многу луѓе ги користат како нивна единствена камера, и затоа е важно тие да продолжат да бидат подобри при фотографирањето.