Snapdragon X60: 5 nm модем на Qualcomm поддржува 5G телефони

Snapdragon X60: Qualcomms 5-nm-Modem unterstützt 5G-Telefonie

Snapdragon X60 ја означува третата генерација на моделот 5G на Qualcomm и се очекува да биде лансиран во 2021 година како наследник на Snapdragon X55. Значајна иновација е поддршка за агрегацијата на под-6 со mmWave и телефони над 5G. Помалиот модул за антена со mmWave е исто така нов.

Додека првиот паметен телефон со модем Snapdragon X55 денес, на пример во форма на американски модел од Samsung Galaxy Кога S20 влезе на пазарот, Qualcomm се подготвува да го промовира наследникот на пазарот Snapdragon X60 за наредната година. Qualcomm планира да испрати примероци Snapdragon X60 во првиот квартал од оваа година, а компанијата планира да ги користи во финалниот уред на почетокот на 2021 година. Snapdragon X60 се произведува на 5 nm, иако производителот – Samsung или TSMC – сè уште не е познат. Snapdragon X55 се произведува на 7 nm на TSMC. Qualcomm има долгорочни договори со двата производители.

На прашањето од ComputerBase, Qualcomm објасни дека основната лента на целиот RF модем-систем е произведена во 5 nm и тоа резултираше во намалување на големината на печатењето и зголемување на енергетската ефикасност. Qualcomm сè уште одржува заклучен број на одредени броеви со оглед на фактот дека тој ќе биде лансиран само за една година.

Снопови со опсег под-6 GHz со mmWave

Иновациите од 5G на модемот вклучуваат агрегација на спектар во опсегот под 6 GHz со спектар од повеќе од mmWave. Каналите за податоци од низок опсег (600 MHz до 2 GHz) и средниот опсег (2 GHz до 6 GHz) може да се комбинираат со канали за податоци во фреквенцискиот опсег над 24 GHz за поголема брзина и широко покривање на мрежата. Покрај тоа, агрегацијата на операторот е можно само во опсегот под 6 GHz преку FDD и TDD. Само под-6 во моментов се користи во Германија.

слика 1 од 4

Контактирајте 5G

Snapdragon X60 е првиот 5G модем на Qualcomm со поддршка за Глас преку ново радио (VoNR), со што е можно да се користи и новиот 5G мобилен стандард како додаток на конекциите за податоци. Воведувањето на VoNR е споредливо со VoLTE во 4G, што на почетокот беше исто така чист канал за податоци, додека телефонот сè уште се ракуваше со 3G и 2G.

Snapdragon X60 за прв пат го воведува VoNR (Слика: Qualcomm)

Со поддршка на VoNR, кој во овој момент е стандардизиран во 3GPP Release 15, Qualcomm подготвува воведување на 5G самостоен, што ќе се одвива со 3GPP Release 16. Со 5G самостоен, во теорија сите услуги што во моментот се нудат со 2G, 3G и 4G можат да бидат целосно ракувани преку 5G, така што старата мрежа може да се исклучи. Во пракса, LTE особено ќе продолжи да биде со 5G долго време, додека 2G и 3G ќе исчезнат побрзо.

Помал модул за антена за mmWave

Во согласност со Snapdragon X60, Qualcomm претстави нов модул за антена со mmWave, кој е повторно поконкретен и има за цел да ги надмине еден од најголемите предизвици во технологијата mmWave. Со mmWave, во паметниот телефон мора да се инсталираат неколку модули на антени за да се спречи сигналот да биде блокиран додека телефонот се движи. Фреквенциите се движат над 24 GHz се чувствителни на прикривање, така што мора да се инсталираат четири, или уште подобро, четири модули на антени. Ова пак предизвикува проблеми со вселената дури и на поголемите паметни телефони, како што е отсуството на mmWave во најмалите од трите што ги покажува новиот Galaxy S20 (практичен). Qualcomm сака да го надмине овој проблем со QTM535, кој има потесен дизајн.

QTM535 е поточен од QTM525 QTM535 е покомпактен од QTM525 (Слика: Qualcomm)

Модулот за антени QTM535 ја донесе третата намалување на решението на Qualcomm mmWave, откако првата генерација QTM052 беше воведена во летото 2018 година, намалена во есента истата година и на крајот беше заменета со помалиот QTM525 во пролетта 2019 година. Четвртата генерација QTM535 беше уште поконкцирана, иако сè уште не беше концизен постојат точни броеви во споредба со QTM525. Сликите за споредба обезбедени од Qualcomm не се за размери.

Примероците QTM535, како што е Snapdragon X60, ќе бидат доставени во првиот квартал од оваа година, а користењето на паметните телефони е планирано за почетокот на 2021 година.

ComputerBase доби информации за овој напис од Qualcomm под NDA. Единствениот услов е датумот на објавување што е можно порано.