THQ Nordic се стекнува со Darksiders dev, Gunfire Games

THQ Nordic mengakuisisi Darksiders dev, Gunfire Games

Виена, АВСТРИЈА, Остин, Тексас, САД, 14 август 2019 година – Gunfire е развивач зад критикуваната серија игра Darksiders®, Chronos® и From Other Suns® и е долгорочен партнер за развој на THQ Nordic. Преку аквизиција, THQ Nordic додаде силен тим експерти за RPG и наградувани развивачи на VR со постојни портфолија на интелектуална сопственост (IP) и нови возбудливи канали за игри.

Накратко, зборовите на THQ Nordic: „Ние сме возбудени што имаме огнен оган и се многу страсни за нашата соработка во иднина и проектите што заедно ќе ги реализираме“.

Накратко, зборовите на Фјури: „Добредојдовте на семејството, мислам …“

Оваа аквизиција вклучува развојно студио кое вклучува тим од 63 развивачи на креативни и технички игри и сите права на ИП.

Gunfire, која е основана во 2014 година од алумни инвеститорот од Vigil Games, е позната по успешниот развој на играта за играње улоги во компјутерот / Darksiders конзола серија за THQ Nordic заедно со Chronos кој беше награден со Game Informer VR Game of the Year. Основниот тим со седиште во Остин, Тексас (САД) работел заедно повеќе од една деценија создавајќи успешни игри.

THQ Nordic соработуваше со Gunfire во 2015 година со објавувањето на Darksiders II: Deathinitive Edition, а потоа и со глобалниот хит Darksiders III во 2018 година. Gunfire ќе остане независно студио за развој под THQ Nordic. Тимот ќе продолжи да создава вонредни и уникатни акциони игри со авантури и искуства преку Интернет / Ко-оп кои можат да се играат на компјутер / конзола и VR со целосна креативна слобода и да одржуваат односи со сегашните партнери за издаваштво. Огнениот оган ќе продолжи да го води извршниот директор Дејвид Адамс и сите активни основачи ќе останат во нивните сегашни улоги.