Trenit веќе не работи, затоа е

Апликацијата Trenit повеќе не работи, повеќе не покажува одложувања на возот. Зошто Trenit веќе не работи и повеќе не се ажурира? Еве што се случи

Лоши, лоши вести доаѓаат за сите корисници кои ја користат апликацијата Тренит да се види одложувања на италијанските возови.

Trenitalia ја тужи апликацијата Trenit и ја испраќа присутен. Од денес, затоа, програмата веќе нема да може да покажува одложувања на возот и веќе нема да работи.

За жал, ние мора привремено да ја прекинеме услугата, бидејќи Trenitalia не сака ние да ги објавиме (јавните) податоци што се однесуваат на нејзините возови и затоа нè тужеше, верувајќи дека употребата што ја правиме на нејзините податоци е нелегитимна бидејќи не е овластена.
Ние, од друга страна, сме убедени дека нашата работа е целосно легална и не прави штета на железничките оператори. Напротив, сметаме дека нашата употреба на јавни податоци во врска со железничкиот транспорт им носи предност на операторите (бидејќи ги промовираат нивните услуги).

Зошто Трениталиа го тужеше Тренит?

Проблемот се однесува на отворените податоци.

Trenit, всушност, ги зема јавните податоци од повеќе веб-страници, особено од официјалната веб-страница на Trenitalia.com и од Viaggiatreno.it (сопственост на Трениталиа), ги обработува и им нуди функционалност на корисниците на железница.

Но, Трениталиа не е таму и го блокираше Тренит, доведувајќи ги сопствениците на апликацијата во судницата.

Се чини дека една од причините поради која Трениталиа одлучи да го покрене тужбата против TechHub London, стартапот што е сопственик на апликацијата Trenìt, е и нејзиниот нов портал Виагиа Трено, односно страница која ја нуди истата услуга и во чии правни белешки е изрично соопштено дека нејзината содржина “Тие не можат, дури и делумно, да бидат копирани, репродуцирани, пренесени, поставени, објавени или дистрибуирани на кој било начин, без претходна писмена согласност од компанијата Трениталиа Спа”.

Се согласувам дека тешко дека ќе дојде во иднина.

Дали повторно ќе работи Тренит?

Надежта на тимот од Трени е да се врати наскоро во операција, но за момент не е можно да се прават предвидувања.

Ќе видиме.

Тренит што е тоа?

Никогаш не сте слушнале за тоа Тренит? Нема проблем.

Накратко ви кажувам дека станува збор за револуционерна апликација и пред сè широко користена од оние што патуваат по шини во Италија кои им обезбедува на корисниците сите јавни податоци во врска со возовите: првенствено возен ред, но, исто така цени а особено одложувања

Само за да ви кажам колку е ценета оваа апликација, просечниот рејтинг на Trenit е 4,8 starsвезди и на Android и за iOS, исто така е преземен од 3 милиони корисници.

Штета што Trenitalia го тужеше Trenit и сега услугите за апликации се суспендирани.