Truecaller, Hiya: Несакана апликација за блокирање повици ги продава вашите податоци

Phonandroid : actu Android et High-tech

Некои апликации како што се Truecaller, Hiya или TrapCall нудат карактеристики за идентификација на повикувачот, но исто така блокираат автоматски повици од потенцијални спамери. Ако се покажат како многу корисни, нивната пракса во однос на обработката на личните податоци е загрижувачка.

Милиони луѓе користат апликации како TrueCaller и Hiya за да откријат кој е повикувачот ако нивниот телефонски број не е во нивниот телефонски именик. Тие исто така нудат можност автоматски да блокираат потенцијално несакани повици. Ова е прилично ефикасно решение за да се надополнат услугите на „Блоктел“ и да се понуди спротивставување на кампањата.

Truecaller Hiya: апликација што навистина ги сака вашите лични податоци

Дан Хастингс, истражувач за безбедност во NCC Group, откри дека некои од апликациите што ги нудат овие услуги се вистинските аспирации на личните податоци. Три апликации беа анализирани од истражувачите: TrueCaller. хијаили TrapCall. Издавачот Truecaller го осуди феноменот на несакани повици пред неколку месеци, изјавувајќи дека кампањата имало повеќе од 17 милијарди повици ширум светот во 2018 година.

Како што е толку често со компаниите во универзумот на Техника, податоците за корисниците не се собрани за да бидат строго заштитени, сосема спротивно. „Оваа апликација ги споделува телефонските броеви на луѓето со компаниите за аналитички податоци, ги прегледува вашите текстуални пораки и телефонските повици и ви кажува какви апликации имате на вашиот уред“, велат истражувачите. Исто така и паметните телефони со Android кои се грижат за iPhone.

Оваа апликација е закачена за пракса споделување на лични податоци со трети компании конкретно во анализа на податоци и таргетирање на реклами, сите без експлицитна согласност од корисникот. На пример, TrapCall испраќа телефонски броеви до AppsFlyer без знаење на корисникот, па дури и без наведување во нивните полиси за приватност.

Некои од овие податоци беа испратени и на Фејсбук кој како потсетник е казнет со неколку милијарди евра за ваков вид практика. Издавачот на оваа апликација реагира брзо. Портпаролката на TrueCaller призна дека апликацијата испраќала податоци кога апликацијата била отворена, но тврди дека ја ширила лепенката. Истата приказна е од Хија која се бранеше велејќи дека апликацијата собрала одредени информации кога била отворена, но негирала дека собира лични податоци или дека ги споделува со трета компанија.

Извор: TechCrunch