WebAuthn: Ова е стандард за автентикација без лозинка на Интернет

WebAuthn: Ова е стандард за автентикација без лозинка на Интернет

🎯ЗАШТИТА и победи ДОБРА АМАЗОН! Придружете се на каналот OfferTech Telegram!

Нашиот прст ќе биде доволен за да нè автентицираат на многу веб-страници на најлесниот и најбезбеден начин во моментов достапен. Стандардот WebAuthn е реалност и стана официјален стандард

WebAuthn: Ова е стандард за автентикација без лозинка на Интернет

ВебАутн, ќе биде стандард за безбедна автентикација да се користи на Интернет без лозинка. Конечно таму W3C и ФИДО Алијанса, ја стандардизираа WebAuthn која според тоа ќе ја користи целата веб-страница пристап до услуги и веб-страници без внесување класична лозинка за пристап.

Кога пристапувате до веб-страница, корисникот може да избере како да пристапите, ако од паметен телефон, од Клуч ФИДО или преку биометриско скенирање, и тоа ќе ви овозможи да имате брз и безбеден метод за отклучување, и тоа е веќе интегриран на Андроид е Виндоус 10, како и сè повеќе вообичаени прелистувачи како Firefox, Chrome, Microsoft Edge и Apple Safari.

Првиот извор на кражба на ингеренциите, е точно можноста на корисникот никогаш да не го менува со текот на годините, каде што за 81% од случаите тоа е токму главната причина за хакирање на сметки.

WebAuthn претставува бројни предности како безбедност, Бидејќи ингеренциите се шифрирани и уникатни за секоја веб-страница, тоа е удобно затоа што можеме да ги автентицираме на многу различни начини, ингеренциите да бидат уникатнине дозволувајте веб-страниците да нè следат и веб-страниците можат спроведување на протоколот FIDO2 лесносо едноставно повикување на некои API.

Значи уште еден чекор кон збогум на „старите“ лозинки кои сега се премногу несигурни и лесни за наоѓање, дека новите методи за пристап се добредојдени сè додека се навистина безбедни и непробојни, во спротивно ќе бидат во неволја доколку се пробие овој стандард.

Сега нè чекаат месеци на континуиран развој, за да можеме да ја интегрираме новата автентикација на многу различни системи и ќе видиме дали хакерите ќе ги насочат начините за пробијте го новиот систем за автентикација.

🔔Дали ви треба помош или помош? Пишете ни на нашиот канал Телеграм >>> ТУКА!

📱Дали барате паметни телефони со попуст? Купете ги по најдобра цена натаму >>> Амазон!

– Зачувај со Понуда Техника на Телеграма: најдете го понуди за најдобра технологија!

– Ако сте гладни за вести, следете го YourLifeПоднесена на Google News: кликнете на вездата за да не додадете во вашите омилени!

САКАТЕ АМАЗОН МУЗИК СЕ БЕСПЛАТНО БЕСПЛАТНО? Пронајдете КАКО!