WhatsApp за Android ја добива функцијата ‘Отворен отпечаток’

WhatsApp for Android gets a Fingerprint Unlock feature

WhatsApp за Android ја добива функцијата Отворен отпечаток од прсти

WhatsApp стана една од најпопуларните апликации за пораки денес. Има повеќе од 600 милиони корисници за Android и iOS платформите ширум светот. И со години вклучуваше корисни функции што на прво место станаа многу популарни.

Апликацијата за пораки, сопственост на Фејсбук, собра многу следбеници заради неговата лесна примена, неограничената регистрација и целокупната позитивна повратна информација кај своите корисници. Без разлика дали е за спам-пораки до повеќе приватни разговори, WhatsApp ги има сите.

WhatsApp за Android ја добива функцијата Отпечаток од прсти, неколку месеци откако iOS ја добива

И покрај тоа што имаат многу карактеристики, многу корисници сепак претпочитаат да ги заклучуваат апликациите одделно. За жал, корисниците мора да се потпираат на апликации од трети страни специјално за тоа. Или, корисниците можат да користат решение во својот ROM ако OEM го испекол во системот.

Можеби WhatsApp ги слушна своите корисници како врескаат за опцијата Lock / Open во апликацијата, затоа што услугата за пораки сега ја тестира функцијата Отклучување отпечатоци од најновата верзија на Android бета верзија. Сега се чини дека ваквите карактеристики се поважни од функцијата Dark Mode, која исто така е во тек.

WhatsApp за Android ја добива функцијата Отпечаток од прсти, неколку месеци откако iOS ја добива

WhatsApp за Android ја добива функцијата Отпечаток од прсти, неколку месеци откако iOS ја добива

Како што е соопштено од WABetainfo, WhatsApp за Android Beta v2.19.221, корисниците сега можат да ја тестираат функцијата за заклучување на отпечатоци, пред да ја стават на каналот за стабилно ослободување. Заклучувањето на екранот е исто така достапно за корисниците на верзијата Бета споменато погоре, и за оние кои користат Android Marshmallow и погоре.

Најважното нешто што треба да се запамети е дека вашиот паметен телефон мора да има сензор за отпечатоци за да ја користите оваа одлика. За да ја активирате функцијата, само отворете ја Поставки за WhatsApp> Сметка> Приватност> За заклучување на отпечатоци.

Отпечаток на прсти функција на WhatsApp за Android

Отпечаток на прсти функција на WhatsApp за Android

Кога оваа функција е активирана, корисниците сè уште можат да одговорат на пораки и да одговараат на повици на нивните известувања. Автентикацијата е потребна само кога ќе се отвори апликацијата WhatsApp. Сепак, корисниците исто така можат да изберат да ја кријат содржината во известувања. Покрај тоа, WhatsApp ви овозможува да изберете интервали за заклучување.

Поставете ја функцијата За заклучување отпечатоци на WhatsApp за Android

Поставете ја функцијата За заклучување отпечатоци на WhatsApp за Android

Забележете дека кога е активирана оваа одлика, содржината на виџет се крие по дифолт. Бидејќи сакате приватност во вашиот разговор, можеби исто така не сакате да додадете додаток за преглед на вашиот почетен екран, така што светот го гледа тоа.

WhatsApp е пријавено да користи API за отпечатоци на Android, така што податоците за отпечатоци се користат само на уредот за автентикација и нема да бидат испратени до FacebookServer.

Заклучете WhatsApp за Android преку својата најнова функција - Заклучување отпечатоци

Заклучете WhatsApp за Android преку својата најнова функција – Заклучување отпечатоци

Фановите можат да ја испробаат оваа одлика сега …

Ако сакате да ја испробате оваа одлика, мора да имате WhatsApp за Android Beta v2.19.221, што би можело да биде sideloaded преку APKMirror. И ако ова не е достапно за вас, можете да го пробате повторно да инсталирате WhatsApp на вашиот уред.

Иако оваа одлика е многу ветувачка, сепак треба да се направи уште многу. На пример, временскиот интервал на заклучување на апликацијата се чини прилично ограничен, сепак, можеме да обезбедиме дека WhatsApp ќе разгледа повеќе опции во иднина. Но, исто така можете да почекате да се активира функцијата во каналот за ослободување на стабилниот.