WhatsApp и NITI партнерот на Aayog го промовираат женското претприемништво во Индија

WhatsApp, WhatsApp Niti Aayog, WhatsApp program, WhatsApp Business in India
Г. Вил Каткарт, глобален шеф на WhatsApp со извршниот директор на Нити Ајаог Амитаб Кант на денешниот настан во Делхи. (Извор на слика: WhatsApp)

WhatsApp се здружи со NITI Aayog, во рамките на Платформата за жени за претприемништво (WEP) за да ги објави своите планови за поддршка и унапредување на женското претприемништво во Индија.

На прес-настанот, WhatsApp рече дека ќе воведе настани насочени кон градење на капацитетите за жени претприемачи. Ова исто така ќе создаде посебна програма за надминување на предизвиците со кои се соочуваат овие претприемачи. Оваа иницијатива ќе ги насочи регистрираните корисници од форумот WEP во Индија.

Пораката со апликација на Фејсбук, која е во сопственост, исто така ќе се здружи со наградите Niti Aayog 2019 Transените кои ја трансформираат Индија (WTI) и ќе обезбедат до 100.000 американски долари за победници. Наградата за СТИ беше организирана од Нити Ајог во партнерство со Обединетите нации.

Оваа објава дојде откако WhatsApp се фокусираше на својата деловна апликација во Индија, за која рече дека има вонредно усвојување на мали и средни претприемачи.

„Задоволство ни е да се здружиме со NITI Aayog да помогнеме во поддршката на идните жени деловни лидери на Индија“, рече Вил Каткарт, глобален шеф на „WhatsApp“, „Малите бизниси се силен економски столб и јас сум горд на улогата што може да ја игра WhatsApp. во помагањето да се изгради следната генерација индиски жени претприемачи. “

Каткарт додаде дека неодамнешното истражување на индиските мали бизниси на својата платформа покажа дека 77 проценти од нив рекле дека WhatsApp им помогнал да се поврзат со клиентите – вклучително и во други градови и држави. Друг 62 проценти велат дека WhatsApp им помага да ја зголемат продажбата и е многу важно за водење на нивниот бизнис, рече тој.

„Индија има еден од најживорните почетни екосистеми, а следното големо нарушување ќе го водат жени предводени од жени, при што дигиталните медиуми се најголем оној што овозможува. Ова партнерство со WhatsApp ја нагласува нашата заедничка посветеност да ги поддржиме аспирациите на жените претприемачи во Индија “, рече Амитаб Кант, извршен директор на НИТИ Ааог.