WhatsApp Spyware е исто така способен да краде податоци од Apple, Facebook, …

WhatsApp Spyware е исто така способен да краде податоци од сметките на Apple, Facebook, Google и Microsoft 1

Запомнете како WhatsApp открила ранливост што дозволува шпионски софтвер познат како Пегаз да се инјектира во телефон преку говорни повици? Откриено е дека Пегасус сега може да украде податоци за корисниците од други сметки што се најавени во погодениот телефон.

Н.е.

Според извештајот на „Фајненшл тајмс“, откако шпионскиот софтвер успеал да пробие во телефонот на жртвата, Пегасус можел да пристапи и да добие податоци од сметки што вклучуваат „Епл“, „Фејсбук“, „Мајкрософт“ и „облак“ на „Гугл“, за да именува неколку. Некои

Оваа нова можност е видливо ажурирање на претходната верзија на шпионски софтвер, што можеше само да собира податоци директно од меморијата на телефонот.

WhatsApp Spyware е исто така способен да украде податоци од сметки на Apple, Facebook, Google и Microsoft 2 ”ширина =” 1200 ”висина =” 800

Пегасус е шпионски софтвер што го разви израелската фирма позната како НСО Група; Фирмата има мрачна репутација за развој и продажба на вакви алатки за собирање податоци на владите и разузнавачките агенции, дома и во странство.

Како што се очекуваше, групата НСО ги негираше сите обвинувања за промовирање на алатки за масовно набудување. Укажувајќи дека вашиот софтвер се користи од одговорни влади. Сепак, компанијата никогаш не негираше дека Пегасус е во состојба да извлече податоци од други сметки.

WhatsApp Spyware е исто така способен да украде податоци од сметките на Apple, Facebook, Google и Microsoft 3 ”ширина =” 1200 ”висина =” 654

Во друга изненадувачка нота, Financial Time забележа дека постои решение да се спречи Pegasus да пристапува на вашиот уред; се што треба да направите е да ја смените лозинката за апликацијата.

(Извор: Финансиски времиња преку TechSpot // Слика: Време)