WhatsApp Web може да биде опасно и несигурно од оваа причина

WhatsApp Web bisa berbahaya dan tidak aman karena alasan ini 1

WhatsApp Web може да биде опасен и несигурен заради оваа причина 2

Whatsapp Престана да биде апликација за приватни разговори и милиони луѓе ја користат за испраќање и примање на важни датотеки, па дури и за работа. Затоа, многу луѓе користат веб-верзија на апликацијата, за да пишуваат од компјутер.

Дали е поудобно? Да, но и посигурно. Компанијата за интернет-безбедност Периметар X најде најмалку четири критични неуспеси што ги изложија корисниците и нивните уреди, така што злонамерните пораки можат да ги оштетат без поголеми проблеми.

Компанијата наведува дека постои безбедносна дупка каде трети страни можат да вбризгуваат код Javascript од веб-апликации.

Затоа, кога некој испраќа порака со врска, апликацијата додава преглед со дополнителни податоци. Тоа е опасно: податоците можат да се променат со лоши намери, како на пр. Со промена на URL-то за да внесете злонамерен код.

На овој начин, хакерите на напаѓачот ќе можат да пристапат до датотеки зачувани на Whatsapp и да се меша во уредот. Сепак, не грижете се: тоа не се случува со Хром. Оваа слабост се појавува само во прелистувачите како што се Safari и Edge (во претходните верзии). Се појави? Да, WhatsApp ја испрати веб-верзијата и го реши проблемот.