Xiaomi има намера да објави паметен телефон со камера со отвори за пробивање

Xiaomi bermaksud untuk merilis smartphone dengan kamera punch-hole 1

Xiaomi има намера да објави смартфон со камера со дупка од 1


Xiaomi има намера да објави смартфон со камера со дупка од 1

Xiaomi рутински лансира нови модели на паметни телефони. Минатиот месец беше лансиран нов брод, Xiaomi Mi 9T со скокачка камера. Понатаму, кинескиот производител претстави телефонски серии Mi CC за млади, со Mi CC9 како прв модел во оваа нова серија. Овој уред е опремен со флип-камера. Минатата недела Xiaomi претстави и нов паметен телефон Android One, Mi A3. Смартфонот има мала крива во форма на пад зад која е скриена селфи-камерата. До денес, ниту еден паметен телефон Xiaomi не е објавен со холи-камера.

Сепак, компанијата има намера да воведе таков телефон во блиска иднина.

Посебна варијанта беше проследена во април годинава, која патентираше различни модели во кои на дното на екранот беше вметната селфи камера. Исто така, повеќе егзотични модели доаѓаат со обратна крива, двојна камера поставена на врвот на уредот.

Xiaomi паметни телефони со камери со дупка-удар

Во меѓувреме, Bejing Xiaomi Mobile Software поднесе дизајн патент до WIPO (Светска канцеларија за интелектуална сопственост) Глобална база на податоци за дизајн за серија паметни телефони со камери со дупчиња. Патентот е поднесен во март 2018 година, по што одобрувањето и објавувањето се одвива на 5 јули 2019 година.

Дизајнот овој пат изгледа помалку егзотичен, но предизвикува поголема веројатност дека Xiaomi има намера да развие модели на смартфони со дупки на екранот за селфи-камери. Конечно, компаниите обично обрнуваат внимание на предната камера.

Вклучени се 19 скици, каде што може да се видат серија модели. Од краткиот опис може да се види дека двојната предна камера е интегрирана со сите случаи. Ова е поставено на врвот во средина, или во левиот или десниот агол.

Зачудувачки, моделот Xiaomi во кој се наоѓа фотоапаратот со дупчиња во горниот лев агол (модел А) е позициониран повисоко од другите две варијанти (модели Б и Ц). Патентот зборува и за интеграција на „цензура“, но тоа не е прецизно утврдено. Тоа спомна „структурирана светлина“, што остави впечаток дека станува збор за 3Д сензор за лице.

Паметен телефон со фотоапарат со дупка за хартија

Разни производители сега имаат паметни телефони во нивните портфолија, каде селфи-камери се интегрирани во екранот. Започна со Samsung Galaxy A8s и Huawei Nova 4, и двајцата беа воведени во декември 2018 година. Хонор, Моторола, Виво, Нокиа и Хисенсе исто така објавија паметни телефони со камери за дупчење.

Иако Ксиаоми минатиот месец објави видео во кое беше прикажано камера под екранот – каде нема повеќе видливи дупки на фотоапаратот – компанијата сè уште нема достапен паметен телефон со дупка камера.

Квалитетот на камерата под екранот не е доволен за да се примени, ова може да бара време за развој. Во меѓувреме, многу е можно Xiaomi да претстави и паметен телефон со селфи камера со отвори за пробивање. Ние ќе внимаваме на вас!