Xiaomi Mi 10 ќе биде првиот паметен телефон со LPDDR5 RAM меморија

Xiaomi Mi 10 akan menjadi smartphone pertama dengan RAM LPDDR5

Ксиооми објавете го тоа Xiaomi Mi 10, следниот предводник на компанијата што ќе биде претставен во наредните денови, ќе биде првиот паметен телефон во светот кој ќе биде опремен со LPDDR5 DRAM меморија.

Xiaomi Mi 10, јачина и брзина

Микрон, компанија специјализирана за производство на меморија со цврста состојба и технолошки партнери на Xiaomi, всушност започна масовно производство на првиот чип DDR5 со мала потрошувачка.

Micron LPDDR5 DRAM реагира на зголемената побарувачка за повисоки перформанси на меморијата и пониска потрошувачка на енергија на различни пазари, вклучително и автомобилски системи, персонални компјутери и мрежи изградени за 5G и AI апликации. LPDDR5 DRAM може да обезбеди намалување до 20% во потрошувачката на енергија во споредба со типовите LPDDR4. Покрај тоа, поголема брзина од стандардот LPDDR5 ќе влијае и на потрошувачката на процесорот, која благодарение на зголемените работни брзини, ќе троши помалку од порано.

Подобрувањата на перформансите дозволени со стандардот LPDDR5 треба да овозможат подобра имплементација на зголемена реалност и, во комбинација со новата 5G мрежа, исто така, се повеќе го охрабруваат спроведувањето на вештачката интелигенција. Појавата на ВИ во поголем број апликации, всушност, ја поттикнува потребата за софистицирани решенија за меморија кои овозможуваат побрз и поефикасен пристап до податоци.

Оваа нова генерација на ДРАМ е дизајнирана да ги задоволи потребите на мрежата 5G, која ќе започне да се спроведува низ целиот свет во 2020 година. Micron LPDDR5 им овозможува на паметните телефони од 5G да обработуваат податоци со брзина до 6.4Gbps, што е важно за да се спречи метеж на податоци од 5G. Оваа можност ги исполнува барањата на новите технологии кои се појавуваат, како што се возила за возење, кои имаат потреба од потсистеми со ширина на опсег на ширина на опсег со поголема ширина на опсег за поддршка на пресметување и обработка на податоците во реално време.

Ние ги цениме лидерските и иновативните вештини на Микрон во областа на меморијатарече Чанг Ченг, потпретседател на групата Ксиооми. “Micron LPDDR5 DRAM-овите нудат супериорни перформанси на пазарот и ќе им овозможат на нашите паметни телефони Xiaomi Mi 10 да останат енергетски ефикасни, истовремено нудат одлични перформанси и поголема стабилност. Веруваме дека LPDDR5 ќе биде стандардна конфигурација за сите предводници до 2020 година. “