Xiaomi, OPPO и Vivo формираат Алијанса за создавање нов протокол за трансфер на безжични датотеки

Xiaomi, OPPO, Dan Vivo Bentuk Aliansi Untuk Membuat Protokol Transfer File Nirkabel Baru

Xiaomi неодамна објави дека одржува алијанса со двајца најпопуларни производители на мобилни телефони во Кина. Според објавата на марката на WeChat, три компании се обидуваат да создадат нов протокол за голема брзина за споделување датотеки, кој работи помеѓу трите брендови.

ОГЛАС

Во пракса, Xiaomi MIUI, ColorOS OPPO и VivoFunTouchOS ќе можат да пренесат датотеки без да инсталираат дополнителни апликации. Во однос на испораката, протоколот треба да користи Wi-Fi и Bluetooth за пренос на датотеки помеѓу телефони и може да обезбеди брзина на пренесување до 20 Mb / s.

Xiaomi, OPPO и Vivo формираат Алијанса за создавање нов протокол за трансфер на безжични датотеки 1

Xiaomi, OPPO и Vivo не се првите компании што се обидоа да го направат новиот протокол за безжичен трансфер на Apple AirDrop Function. Уште во 2011 година, Google го лансираше Android Beam, метод за пренесување датотека што зависи од NFC. Оваа одлика ќе биде отстранета од Android Q оперативниот систем и наместо тоа, оперативниот систем ќе интегрира други карактеристики кои се слични на неговата функција за брзо споделување.

Системот за споделување датотеки ќе биде објавен подоцна во август во фаза на тест за бета тестирање. Оваа иницијатива не е ограничена на три брендови; Xiaomi спомена дека другите производители се добредојдени да се приклучат на соработката за да обезбедат подобро корисничко искуство за сите.

(Извор: Ксиооми преку WeChat, Раб)