YouTube отстрани повеќе од 100.000 видеа што шират омраза во Q2

YouTube menghapus lebih dari 100.000 video yang menyebarkan kebencian di Q2

YouTube отстрани повеќе од 100.000 видеа што шират омраза во Q2 1

YouTube се обидува да ги смени своите политики и упатства во заедницата во текот на изминатите неколку години за да помогне во одржувањето на заедницата здрава и безбедна за сите да ги користат. Доаѓаат многу чекори од овие напори, вклучително и неодамнешните измени во ставот на платформата кон говорот на омраза, што беше најавено на почетокот на јуни.

Денес, компанијата сподели историја на промени направени од 2016 година, вклучувајќи ажурирања на политики, формирање на нов тим за преглед, спроведување машинско учење за откривање на содржина што ја нарушува Политиката на YouTube и повеќе. Поточно, компаниите се фокусираат на чекори за намалување на содржината што ја мрази YouTube.

Гугл неодамна објави извештај за извршување за упатствата на заедницата на ЈуТјуб за вториот квартал од 2019 година, кој завршува во јуни. Особено, иако само ја ажурираше својата политика за содржина на омраза претходно овој месец, бројот на канали, видеа и коментари отстранети од таа причина се зголеми во текот на претходниот квартал.

YouTube отстрани повеќе од 100.000 видеа што шират омраза во Q2 2

Бројот на канали отстранети за содржина на омраза се зголеми за скоро пет пати од само 3.379 на 17.818. Исто така, бројот на видеа отстранети за содржина на омраза се зголеми за повеќе од пет пати, од 19.927 на 111.185. Бројот на отстранети коментари е скоро двојно зголемен и трае повеќе од 500 милиони, со тоа што YouTube кредитира за проширување на бришења на говорот на омраза. Компанијата исто така вели дека ова се зголемува колку брзо го детектира и реагира на овој проблем, при што повеќе од 80% од видеото е отстрането пред да добијат какви било погледи.

Се разбира, содржината на омраза не е единствената работа што Јутјуб се обидува да ја намали, а компанијата вели дека отстранува околу 50% повеќе спам канали во вториот квартал отколку во првиот квартал. Ова е благодарение на ажурирањето на системот за автоматско откривање.

Одат напред, Google ветува дека ќе ја ажурира својата политика за вознемирување во наредните месеци. Компанијата првично вети дека ќе работи на овој фронт во април.